En viktig manifestation för fred planeras. Feminister och fredsaktivister från världens alla hörn möts den 24 maj i den militariserade zonen mellan Syd- och Nordkorea. Syftet är att initiera en internationell debatt om krigstillståndet på Koreahalvön. Mötet manar också till ett slut på det koreanska kriget och en återförening av de två länderna. Jinock Lee, koordinator för kampanjen i Sydkorea talar med Feministiskt perspektiv.
Inom ramen för den internationella kampanjen Kvinnor avmilitarisera zonen (Women Demilitarize the Zone) kommer kvinnor från bland annat Sydkorea, Nordkorea, Filippinerna, Irland, Japan och USA att mötas i Seoul, Pyongyang och det militariserade gränslandet mellan Syd- och Nordkorea. De skall vandra i det vackra bergslandskapet som nu är ett av världens mest militariserade områden och sy ihop sina lapptäcken till ett. I Seoul och Pyongyang skall de hålla seminarier, berätta om sina erfarenheter från kriget och vad det innebär att i 70 år leva i ett krigstillstånd, samt skissa på ett fredsavtal och staka ut vägen för återförening.
– Eftersom regeringarnas inställning förändras från dag till dag, måste vi ändra våra planer i takt med dem. De håller oss verksamma. Dessutom har vi på kort tid bemödat oss att få så många organisationer och individer som möjligt att delta i fredskonferensen som skall hållas i Seoul, berättar Jinock Lee, koordinator för kampanjen i Sydkorea.
I den sydkoreanska kommittén för kampanjen sitter Vana Kim (medlem i den internationella styrgruppen), Insook Choi (ordförande i den sydkoreanska kommittén), Mimi Han (medlem i Koreanska Kristliga föreningen för unga kvinnor och ansvarig för kulturevenemangen, som till exempel lapptäckesuppsättningen), Mijuing Choi (medlem i Gyeoggiprovinsens kvinnliga nätverk och ansvarig för den sydkoreanska delen av promenaden i den militariserade zonen samt aktionen i Seoul den 24 maj), Jeongae Kim Ahn (koordinator för fredssymposiet som skall hållas 25 maj i Seoul) och Jinock Lee (koordinator för kampanjen i Sydkorea och ordförande för Koreanska kvinnor för en solidarisk politik).
Koreanska kvinnor för en solidarisk politik grundades 1999 och har gått från att vara en aktionsbaserad organisation till att även vara forskningsbaserad. Den har som syfte att få igenom institutionella reformer och att få fler kvinnor att engagera sig i politiken samt kandidera till beslutsfattande poster.
– Koreanska kvinnor för en solidarisk politik ansvarar för fredssymposiet i Seoul och har som ambition att utvidga kvinnors nätverk så att så många som möjligt kan delta i denna internationella aktion, förklarar Jinock Lee, filosofie doktor i genus och internationella relationer.
I mitten på april gav den sydkoreanska regeringen klartecken att fredsseminariet i Seoul kunde hållas i stadshuset. Detta beslut har annullerats och Kvinnor avmilitarisera zonen-kommittén väntar nu på ett beslut om en annan plats. Risken finns att regeringen och de lokala makthavarna ändrar sina beslut in i det sista. Men det är inget nytt för de sydkoreanska feministerna och fredsaktivisterna, de har kämpat i 70 år för fred och förening mellan nord och syd – de har många års erfarenhet av att organisera sig snabbt och få ut informationen till allmänheten på kort varsel.