Startsida - Nyheter

Älvsjö AIK satsar på tjejerna

Älvsjö AIK FF, en fotbollsförening i södra Stockholm, har länge satsat på att få bättre villkor för fotbollstjejerna och satsat på att bland annat ge dem bättre träningstider. Och ett lag, flickor födda 04, går längre: De spelar i pojkserien.

– Dels vill vi ge tjejerna ett äventyr, vi vill att de ska få positiva minnen för livet. Dels vill vi utmana traditionella värderingar och normer, säger lagets tränare Sami Rossi till Dagens Nyheter.

Han berättar för DN att reaktionerna från det första laget de mötte, Enskede, var negativa. Enskedes tränare menar att Älvsjö AIK när de mötte Enskede – och vann med 6-1 – hade selekterat sina bästa spelare och att det frångick tanken på att det är breddlag som möter varandra:

– Om våra killar vinner får de ju bilden av att de är mycket bättre än tjejerna. Och om de förlorar kan det bli en knäck, på grund av den norm som finns.

Ingrid Bornstein som spelar i Älvsjö AIK säger till DN att killarna å ena sidan kan bli tjatiga om de vinner mot dem, å andra sidan sura om de förlorar och att hon tror att det beror på att många hävdar att killar är bättre på fotboll än tjejer. Ingrid Bornstein håller inte med om det:

– Jag brukar säga att ”jag kan ju vara lika bra som ni. Ni vet ju inte hur mycket jag tränar.”

Björn Eriksson, förbundschef för Stockholms fotbollförbund, menar att tanken på att det skulle vara värre för killar att förlora mot tjejer sannolikt har mycket att göra med överförda värderingar från vuxenvärlden:

– Samhället ser det som värre att torska mot tjejer än mot killar, men i viss mån tror jag att det är en vuxenbild, säger han till DN och fortsätter:

– Om ingen vuxen hade sagt något tror jag inte att grabbarna hade reagerat på samma sätt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV