Startsida - Nyheter

Lena Micko: ”Det kommunala självstyret är centralt”

Lena Micko är första kvinna på ordförandeposten i SKL och tror att det oundvikligen kommer att märkas.

– Jag blir ju synlig i min roll, säger hon, sedan finns det, förstås, starka önskemål att jag ska driva vissa frågor. I Linköping var jag det första kvinnliga kommunalrådet och där var jag ensam, i SKL:s styrelse är en majoritet kvinnor.

En aktuell fråga är rätten till heltid inom vård och omsorg. Eller rätten till önskad sysselsättningsgrad.

– Människor måste ha möjlighet att välja, men det är viktigt att de som vill gå upp i tid också kan göra det.

En lagstiftning som reglerar arbetstiden är inte Lena Micko intresserad av.

– Det är en fråga för parterna, säger hon. Vad vi kan göra är att lyfta fram och föra vidare kunskapen från de platser i landet som lyckats, till exempel Borås kommun. Också i Linköping arbetar kommunen för att få bort det ofrivilliga deltidsarbetet.

– Att bara öka arbetstiden går inte, betonar Lena Micko. För att det ska vara möjligt måste arbetsmiljön ses över ordentligt, bemanning och organisation måste kanske förändras, likaså schemaläggningen.


Syna socialtjänstlagen

Kravet på högre löner i den kvinnobranschdominerade välfärdssektorn har blivit fler och allt mer högljudda. Lena Micko nämner sjuksköterskorna, lärarna och socialsekreterarna. Grupper som i någon mån fått gehör för sina krav.

– Att generellt få upp lönenivån är en lång process. Vi måste undersöka möjligheterna att utveckla arbetets innehåll så att det går att göra karriär i de olika yrkena. Bristerna inom socialtjänsten har aktualiserats inte minst på grund av den tragiska dödsmisshandeln av den åttaåriga flickan Yara Alnajjar i Blekinge, där de båda ansvariga nyligen dömdes till långa fängelsestraff.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll samlade för en tid sedan de olika parterna, forskare och experter för att starta ett samtal om de problem kommunernas socialförvaltningar har. Hon öppnade även för en ny socialtjänstlag, SoL.

– SoL behöver ses över, säger Lena Micko. Allt mer ansvar har lagts på kommunerna så vi behöver verkligen syna lagen. Är lagen rimlig? Kan vi uppfylla det här? är frågor vi måste ställa.

– Här måste vi rekrytera, men också se till att socialsekreterarna stannar kvar. Det är inte rimligt att nyutbildade arbetar med de tyngsta ärendena.

SKL sade nyligen nej till Socialstyrelsens bemanningsriktlinjer i äldreomsorgen. Lena Micko tycker inte att nationella riktlinjer i den frågan är en bra väg och gå. Hon betonar vikten av att behoven ska styra och att det sker bäst i varje kommun.

Samarbetet mellan kommuner och landsting bör förstärkas och utvecklas. Trots kritik i flera tidigare utredningar som gällt psykiatri och missbruksvård.

– Inget pekar på att patienten skulle få bättre vård om enbart landstinget skulle vara ansvarigt. Tvärtom, den bästa vårdkedjan är där landsting och kommun samarbetar, säger hon. Det kommunala planmonopolet ska vara kvar, anser Lena Micko.

– Det kommunala självstyret är centralt, säger hon, helhetssynen finns lokalt.


Nya vägar för bostadspolitiken

Lena Micko vill att de allmännyttiga bostadsbolagen ska vara en ledande aktör i bostadspolitiken. Allbolagen från 2011 som innebär att allmännyttan ska drivas affärsmässigt och alltså inte kunna subventionera hyrorna är en komplikation, men hon tror att det går att hitta nya vägar.

– Jag vill absolut inte ha ”social housing” i Sverige, säger Lena Micko. Bostadspolitiken har tappat en mängd verktyg de senaste åren, men jag tror att det finns en gemensam politisk vilja att lösa problemen på bostadsmarknaden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV