Startsida - Nyheter

Vanligt med sexuella kränkningar mot skådespelare

Det var i måndags som Josefin Ljungman postade regissörens sexuella trakasserier på Facebook. I ett meddelande från regissören, som är anonymiserad, erbjuder han henne först en filmroll, men avslutar med att säga att han vill ha sex med henne och ger detaljer på vilket sätt han vill ha sex med henne. Reaktionerna har varit starka, bland annat säger skådespelaren Harriet Andersson som själv vittnat om sexuella trakasserier inom branschen, när hon får höra vad regissören skrivit till Ljungman:

– Jag blir så arg när jag hör det. Vilket jävla äckel. Det borde vara straffbart. Jag tycker att hon ska vända sig till Teaterförbundet och namnge regissören och så ska hon polisanmäla, säger hon till Aftonbladet.

Genusforskaren Vanja Hermele säger i en intervju med Göteborgsposten att det inte är ovanligt med sexuella trakasserier och kränkningar inom film-, teater- och konstvärlden, och refererar bland annat till den granskning som Ekot gjorde 2010

– Där kunde man se fall av liknande slag. Både mer och mindre våldsamma och kränkande. Det Josefin Ljungman råkat ut för är allvarligt, men tyvärr inte ovanligt, säger hon.


Viktigt bryta tystnadskulturen

Hon säger att det saknas både långsiktiga studier på problemet och lösningar. Visserligen gjordes utbildningsinsatser inom branschen om genusfrågor i samband med Ekots granskning men inte den form av långsiktigt jämställdhetsarbete som skulle behövas. Vanja Hermele betonar att kvinnor är utsatta inom alla yrken och branscher men att utsattheten kan bli större för kvinnor inom scenkonsten eftersom det är en sådan osäker arbetsmarknad med hög konkurrens. Josefin Ljungman menade att ett problem är att man inte talar om sexuella trakasserier utan mer tar det som något man får acceptera vilket leder till en tystnadskultur och Vanja Hermele håller med.

– Ja och det har jag sett många exempel på under mina intervjuer i branschen. Tystnadskulturen är ytterligare ett skäl till att detta kan fortsätta pågå i skuggorna. Många som utsätts vet inte vilka ord, eller vilket språk, de ska använda, säger hon till Göteborgsposten och pekar på att det går att bryta tystnaden, som Josefin Ljungman nu gjort.

Teaterförbundet uppmanar Josefin Ljungman att polisanmäla händelsen eftersom det kan röra sig om en straffbar gärning. Rättsexperten Sven-Erik Alhem är inne på samma spår.

– Det här kan gå som sexuellt ofredande, en form av kränkning. Jag är inte säker på utgången men om vederbörande känner sig kränkt skulle jag råda till att anmäla. Det är en oerhörd förnedring som ligger i detta, säger han till Aftonbladet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV