Det var på håret, men Feministiskt Perspektiv klarar kriterierna för övergången till tvådagarstidning på en rimlig presstödsnivå. Verksamhetsplanen som antogs av nyvalda styrelsen kan därmed sjösättas och chefredaktör Anna-Klara Bratt och nya styrelseordförande Zayera Khan laddar för expansion.
I förra veckan stod det klart att Feministiskt Perspektiv uppfyllde kraven som tvådagarstidning efter att revision genomförts på upplaga och spaltmeter för de första sex månaderna med erfordrade 2 151 prenumeranter i snitt över perioden.
– När man ändrar utgivningsfrekvens behandlas presstödsansökan som om man är en ”ny” tidning och de första sex månaderna utgår inget höjt stöd förrän de löpt ut. Just den här övergången var särskilt viktig för oss då man erhåller ett lägre presstöd som tvådagarstidning med färre än 2 151 prenumeranter i snitt än som veckotidning på 2000-nivån, och ett lägre stöd var inget vi skulle klara i dagsläget. Vi har för små marginaler, säger Feministiskt Perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt.
Feministiskt Perspektiv klarade upplagemätningen med en hårsmån med 2 158 betalande prenumeranter i snitt enligt TS, Tidningsstatistiks, mätning.
– Upplagan är ju en färskvara som ändrar sig från utgåva till utgåva, och vi låg precis över den undre gränsen. En omfattande mobilisering bland dem som låg på utställda fakturor hade stor betydelse för slutresultatet, säger en lättad Bratt.
– Nu kan vi återgå till utstakad verksamhetsplan som nyligen antogs av Föreningen Feministiskt perspektiv årsmöte. Ett feministiskt mediehus med en rad verksamheter står på önskelistan.
Möjliggör expansion
Det var vid årsmötet den 19 april som verksamhetsplanen antogs. Då valdes även ny ordförande. Zayera Khan, som efterträder Katarina Linnarsson på posten, konstaterar att styrelsen har en sammansättning med personer med olika kompetenser och drivkrafter.
– Att vi får presstödet möjliggör en god ekonomi som tillåter expansion, där vi vill förstärka personalen och redaktionen, säger hon.
Zayera Khan är dokumentärfilmare, grön politiker med hbtq-frågor i fokus och it-företagare med interaktionsdesign och användbarhet som specialområden, bland annat. Hon ser med spänning på uppdraget och kommer som ordförande jobba tillsammans styrelsen för att stärka tidningen och driva utvecklingen framåt. Hon har suttit i Feministiskt Perspektivs styrelse tidigare och även i valberedningen. Helt nya i styrelsen är Natalie Eriksson, studerande på reklam- och marknadsföringsskolan Berghs, och Helena Vikström, som jobbar på Sida med internationella frågor och mänskliga rättigheter.
I styrelsen fanns redan Lars Jalmert, Marianne Broddesson, Karen Austen och Maria Zerihoun. De sitter kvar och besitter tillsammans värdefulla erfarenheter av styrelsearbete, redaktionellt ledarskap, professionellt arbete med sociala medier, aktivism i folkrörelser och även sakfrågor som exempelvis våldsprevenstion.