Ishockeylaget Frölunda Indians har DO-anmälts för sitt lagnamn och för sin logga som föreställer en man i fjäderskrud. Enligt anmälan kränker laget den nordamerikanska ursprungsbefolkningen. Anmälaren uppger att han är ”nordamerikansk indian” och att den stam han tillhör länge arbetat mot användningen av ”indianska maskots”, skriver Dagens Nyheter. Enligt DN skriver anmälaren att loggan är ”kränkande mot alla indianer och använder en stereotyp bild”. Loggan har tidigare kritiserats och jämförts med ett så kallat blackface. Klubben har dock hävdat att det är en hyllning till den amerikanska urbefolkningen.
I USA och Kanada pågår sedan länge kampanjer mot användandet av stereotypa bilder av ursprungsbefolkningen i lagnamn eller lagmaskotar något Feministiskt Perspektiv har skrivit om tidigare. Bland annat om Johnnie Jae som har varit med och drivit organisationen Not Your Mascots och är också aktiv på sociala medier som Twitter med hashtaggar som #NotYourMascot och #NoHonorInRacismmot. Hon menar att det finns kopplingar mellan hur ursprungsbefolkningens identitet approprierats och förfalskats genom maskotar och liknande fenomen och den mörka statistik som ursprungsbefolkningen tampas med, inte minst kvinnor som löper större risk att bli våldtagna under sin levnad än majoritetssamhället.
I USA pågår också en rättsstrid om detta fenomen, då USA:s patent- och registreringsverk i ärendet Blackhorse vs. Pro-Football Inc. i överklagandenämnden Trademark Trial and Appeal Board i juni 2014 kom fram till att laget Washington Redsk*ns varumärke och logotyp är nedsättande mot ursprungsbefolkningen något som strider mot varumärkeslagen Lanham Act. Lagen förbjuder att varumärken nedvärderar människor eller ger uttryck åt förakt för dem, och nämnden beslutade att Washington-laget skulle förlora sina sex varumärkesskydd, dock kvarstår de tills dess att den rättsliga prövningen är helt klar. Lagets jurister har i den pågående rättsprocessen hävdat att det skulle vara ett brott mot grundlagen att kräva att laget ändrar namn. Men i i januari i år betonade justitiedepartementet att skrivningen i varumärkeslagen Lanham Act är grundlagsenlig och att man kommer att försvara den i det pågående fallet om så behövs.