Startsida - Nyheter

VM-truppen uttagen: ”Vi ska chocka Sverige och världen”

Det är skadeläget som har dominerat mycket av diskussionerna under våren inför VM och det var också skador som till stor del stod i fokus under måndagskvällen när VM-truppen presenterades. Det är en nu knapp månad kvar till fotbolls-VM i Kanada – Sverige spelar sin första match mot Nigeria den 8 juni, därefter väntar USA den 13 juni och Australien den 17 juni (den första matchen spelas klockan 22.00 svensk tid, de andra två klockan 02.00). Skadeläget har såklart inneburit färre alternativ för Pia Sundhage och Lilie Persson, och har också inneburit vissa chanstagningar – satsningar på att spelare som inte haft så mycket speltid ändå ska vara i toppform när färden väl avgår mot Kanada den 23 maj. I helgen var de och titta på allsvenska matcher för att se intressanta spelare en sista gång innan beslutet togs.

– Vi bestämde oss i morse, sade Pia Sundhage.

– Det är klart att det hade varit enklare om alla varit friska. Vi har chansat lite, vi tror att några av de som har småskavanker kommer bli helt fit for fight när det väl gäller. Så kan man inte göra med alla naturligtvis, det är en balansgång.


”Ett taggat lag”

Presentationen av VM-truppen var också för spelarna i fråga det ögonblick de fick veta om de fanns med i truppen eller inte. De tre målvakterna är Carola Söberg som Pia Sundhage beskrev som en målvakt i världsklass, Hilda Carlén, och Hedvig Lindahl som kommer att vara förstamålvakt. Bland de uttagna backarna finns självfallet Nilla Fischer:

– Hon har en fantastisk erfarenhet, hon spelade fantastiskt i EM 2013, hon vinner i luftrummet och kommer att betyda mycket för vår centrallinje, sade Pia Sundhage.

Dessutom är Emma Berglund med bland backarna, Charlotte Rohlin som har haft en lårskada men som verkar ha blivit återställd, Lina Nilsson, Jessica Samuelsson och den mycket erfarna Sara Thunebro.

– En som har tuffhet och som vinner boll är mittbacken Amanda Ilestedt, hon har tryckt till i närkamper och har en hel del internationell erfarenhet som hon kommer att bjuda på, sade Pia Sundhage.


Pia Sundhage.


Den uttagna ytterbacken Elin Rubensson fanns på plats:

– Det här är mitt första stora mästerskap, det ska bli roligt.

Hon skadade sig inför matchen mot Danmark i april, då hon fick en hjärnskakning. Men på frågan om det påverkar henne nu svarade hon:

– Det är lite svårt att spela med hjälm på huvudet. De första matcherna efter att det hänt tänker man lite, men det har försvunnit och under VM kommer det vara helt borta, sade hon.

Om backlinjen har varit orsak till en del oro så har det sett desto bättre ut på mittfältet och i anfallet och där finns givna namn som Caroline Seger, och Lotta Schelin.

– Lotta Schelin gör målrekord på målrekord, hon har vuxit ut till en världsspelare som alltid sätter laget i fokus, hon är en fantastisk ambassadör för vårt landslag, sade Lilie Persson.

En annan given stjärna var Therese Sjögran som har meddelat att hon kommer att lägga av med fotbollen efter VM för att istället bli sportchef för FC Rosengård, hennes nuvarande klubb:

– Det kommer att bli mycket känslor men jag vill inte tänka på det nu, sade hon när hon frågades hur det kommer att bli den där sista natten med laget:

– Det har varit lite upp och ner känslomässigt men nu är beslutet taget, sade hon och på frågan vilken match som kommer att bli hennes sista var svaret:

– Det kommer att bli finalen.

Samma mål var Olivia Schough inne på, som också var på plats i Norra Latin i Stockholm där truppen presenterades.

– Det är riktigt gött att äntligen vara i truppen, jag ser ett riktigt taggat lag. Vi kanske har fått ner förväntningarna på oss, men vi ska ta oss igenom gruppen och chocka Sverige och världen, sade hon.


Laget, inte stjärnor, i fokus

På mittfältet och i anfallet återfinns också Kosovare Asllani, Linda Sembrant, Sofia Jakobsson, Lisa Dahlkvist, Malin Diaz Pettersson, Emma Lund, Jenny Hjolman och Emilia Appelqvist. En person som varit med i förhandsspekulationerna, och som gjort en stark insats i allsvenskan och Champions League, Zecira Musovic, var dock inte uttagen. Pia Sundhage förklarade att man valde att satsa på tre målvakter som har rutin men som de också vet fungerar bra tillsammans.

– Jag har stor respekt för erfarenhet. De målvakter som finns runtomkring förstamålvakten är viktiga, de betyder mycket. Att de här tre kommer tillsammans tror jag blir bra, sade Pia Sundhage och bekräftade också att Hedvig Lindahl kommer att vara förstamålvakt.

Skadeläget och den oväntade förlusten mot Schweiz samt det oavgjorda resultatet mot ett ungt danskt landslag tidigare i vår har sänkt förväntningarna på det svenska landslaget. Nigeria beskrivs som ett bra lag som har varit mycket framgångsrika på ungdomssidan och som har många skickliga individuella spelare. Australien ser ut att ha gått fram ett steg sedan senaste VM och USA, är USA:

– USA har bytt förbundskapten två gånger sedan Pia var där, vi tittade på dem i Algarve Cup och var inte så jätteimponerade inledningsvis men likt förbenat vinner de, de har en vinnarkultur. De kommer att få ihop sitt gäng, dessutom har de också individuellt skickliga spelare som kan avgöra matcher, inte bara forwards utan också mittfältare, sade Lilie Persson.


Lilie Persson.


Pia Sundhage och Lilie Persson förklarade att taktiken de byggt upp inför detta mästerskap ser lite annorlunda ut än inför hemma-EM 2013. En skillnad var just att det gick på hemmaplan och betydelsen den tolfte spelaren – publiken – hade för att höja laget. Nu är det de bästa nationerna i världen man möter, i ett VM som är flera nationer större än senast, 24 länder deltar i Kanada. Vad krävs då av laget för att de ska kunna ta sig långt?

– Dels det vi varit inne på att vi blir friska, och det kommer vi bli. Dels vår tro på laget. Vi kommer att prata mycket om laget inför VM, vi väljer en annan taktik än inför EM. Energin då låg på att det var stjärnorna som skulle lyfta laget, nu ligger energin på hela laget, sade Lilie Persson.

– Lyssnar man på Lotta Schelin så hör man att vad hon än säger så pratar hon väldigt mycket om laget. Det kommer att krävas att vi jobbar för varandra, om vi ska göra ett mål mer än motståndaren då behöver alla göra lite mer, och då är det lagandan som gäller, sade Pia Sundhage.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV