Det ekonomiska gapet mellan ensamstående och samboende föräldrar blir allt större. 2013 var en av sex ensamstående fattiga jämfört med en av arton samboende. Av de ensamstående föräldrarna är 80 procent kvinnor. Det visar rapporten Working poor från tankesmedjan Tiden som bygger på ny statistik från SCB.
Också inkomstskillnaderna mellan familjer med svensk och utländsk bakgrund ökar. 1991 var det dubbelt så vanligt att leva i fattigdom som utlandsfödd förälder med jobb, än som svenskfödd. 2013 var en förälder av sex med utländsk bakgrund fattig, jämfört med en av tjugo med svensk bakgrund.
– Fattigdomen bland de förvärvsarbetande har ökat med 40 procent sedan 2006, berättade Lina Stenberg från tankesmedjan Tiden när rapporten presenterades. Och det finns både genus- och klassaspekter som påverkar vilka grupper bland arbetarna som är mest utsatta för fattigdom i Sverige.
Hon sade också att ökningen av fattigdomen för de som inte har arbete var lavinartad under den förra regeringen, och Lina Stenbergs poäng är att det även går att se en markant ökning av fattigdomen bland de som har förvärvsarbete.
– Det går att tydligt se att arbetare löper mycket större risk än tjänstemän att hamna i fattigdom. Det är också större risk i dag för en arbetare att hamna i fattigdom jämfört med 2006.