Nyheter

Kvinno- och tjejjouren Somaya startar förskola

– Att Åsa Regnér kom är symboliskt viktigt. Det här är viktigt för barnen, förstås, men också för kvinnorna ur ett jämställdhetsperspektiv, säger Anna-Karin Rybeck som är verksamhetsansvarig.

Tillståndet ger Somaya möjlighet att bedriva omsorg för barn upp till sex år med särskilda behov, det vill säga skyddsbehov. Avtalet är dessutom löpande, jouren behöver inte ansöka om pengar varje år. För närvarande är 37 barn inskrivna.

Flertalet av kvinnorna som söker sig till Somaya är utsatta för eller riskerar att bli utsatta för hedersrelaterat våld.

– De som lever under den sortens hot måste bryta med allt: släkt, vänner, arbete, utbildning, dagis, skola. Dessutom bryts inte situationen av hot och våld när de kommer hit, den blir än mer intensiv, säger Anna-Karin Rybeck.

– Barnomsorgen gör det enklare för kvinnorna att klara alla kontakter som är nödvändiga med sociala myndigheter och polis, fortsätter hon.

Ungdomsstyrelsen beräknar att 70 000 unga kvinnor riskerar att få sitt livsutrymme begränsat. Bara i Stockholm. Detta till trots har polisen fortfarande inte någon brottskod för hedersrelaterat våld eller hot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV