Nyheter

IKFF fördömer massiv militärövning över norra Sverige

Det är en militarisering som pågår i Sverige, med rädslan för Ryssland och stöd för Nato som argument. Det skriver Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) i ett pressmeddelande i dag, med anledning av Arctic Challenge Exercise (ACE).

När vad som till omfattningen är världens största militära övning inleds på måndag kommer 115 flygplan simulera krig. Natur och människor kommer att utsättas för påfrestningar, och den känsliga rennäringen kommer att störas, eftersom det är tid för att kalva konstaterar IKFF.

”Vi är emot att områden i Norrland hyrs ut till militära styrkor samt till privata vapenföretag som testar drönare och andra vapen som senare används i krig och konflikter. Sverige bidrar till det våld som drabbar civila och människorättsaktivister.” skriver IKFF och påminner om att de flesta svenskar är fortfarande emot ett Natomedlemskap och för alliansfrihet:

”Värdlandsavtalet med Nato och den nu gigantiska militärövningen rubbar på den principen.”

Samma dag som ACE slutar startar Baltops 15, en Nato-ledd marinövning där amerikanska bombflygplan övar på att placera ut minor i strandnära områden. Övningen kritiseras av Vänsterpartiet och Miljöpartiet i DN i dag.

Nu kräver IKFF att värdlandsavtalet med Nato sägs upp och att Sverige lever upp till den av politiker framförda självbilden som fredsaktör.

”Fred är mer än frånvaro av krig. Istället för att bidra till en ökad militarisering måste Sverige verka för fred och nedrustning. Den stundande militärövningen är inte en fredsfrämjande insats som Försvarsmakten lyfter fram – utan snarare ännu ett steg mot deltagande i krig och global militarisering.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV