Nyheter

Katolska präster säger ja till könsneutrala äktenskap

Fredag den 22 maj går Irland, som första land i världen, till folkomröstning i frågan om könsneutrala äktenskap. Drygt 80 procent av befolkningen definierar sig som katoliker och den katolska kyrkan har använt sitt inflytande i landet för att förhindra könsneutrala äktenskap, bland annat har flera av landets biskopar uttalat sig i frågan. Ärkebiskop Eamon Martin sade nyligen på biskoparnas vägnar att de inte kan stödja en förändring i grundlagen som skulle göra könsneutrala äktenskap möjliga. Men den katolska kyrkans representanter på Irland är inte enhälligt motståndare – några katolska präster har offentligt uttryckt stöd för jasidan.

Prästen Tim Hazelwood i församlingen Killeagh i landskapet Cork i södra Irland är en av dem. Han kommer att rösta ja till könsneutrala äktenskap eftersom han anser att homosexuella människor bör ha samma rättigheter som alla andra.

– Jag känner att vi som land och kyrka inte har behandlat homosexuella personer på ett bra sätt och jag sade i slutet av högmässan i söndags att jag kommer att rösta ja, säger han till the Irish Times.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV