Nyheter

Göteborgs första rödgrönrosa budget

I den budget som nu lagts satsas bland annat på kvinnojourerna, normkritisk kompetens och feministiskt självförsvar i skolan, fler socialsekreterare och en handlingsplan för att förbättra arbetsmiljön för anställda inom Göteborgs Stad med fokus på de grupper som inte definierat sig som kvinna eller man.

– Vi påverkar verkligen, säger Stina Svensson, men utgångspunkten är att vi bara har 3 mandat och inte sitter i kommunstyrelsen, men utifrån de resurser vi har och att vi samverkar gör vi ett jäkligt bra jobb.

Hon är även nöjd med att arbetet med enkelt avhjälpta hinder ska fortsätta och vara klart under mandatperioden. Men viktigast av allt är nog ändå att nu finns reella möjligheter att vara med och påverka.

– Det är klart att jag kan känna att det går långsamt ibland, men nu sitter vi ju här och visar att det finns flera maktordningar som ger oss olika förutsättningar och att de samverkar, den förändringen bidrar vi med. Normkritik helt enkelt.


Politik i praktisk handling

Efter sex år i Feministiskt Initiativs nationella styrelse och fyra år som nationell talesperson kände sig Stina Svensson väl förberedd för det politiska arbetet i kommunfullmäktige.

– Jag är arbetsmarknadspolitisk talesperson i skuggriksdagsgruppen och jag har varit med i det tvärpolitiska HBTQ nätverket i Göteborg och deltagit i mängder av debatter, nu får jag formera politik i praktisk handling.

Feministiskt Initiativ har tre mandat i Göteborg, att jämföra med Socialdemokraternas tjugo, Vänsterpartiets åtta och Miljöpartiets nio, men tack vare rödgrönrosa samverkan finns Fi som ersättare i nämnder och får, enligt Stina Svensson, insyn och inflytande. Lite stöd kan behövas eftersom Stina Svensson, precis som Fi:s övriga ledamöter i kommunfullmäktige, Julia Bahner och Sanna Ghotbi, enbart är fritidspolitiker och utöver det arbetar heltid inom omsorgen.

– Sedan januari har det politiska arbetet pågått varje kväll och de senaste tre veckorna både dag och kväll, säger hon, men det går, ibland tar jag ledigt några timmar ifrån dator och annat.


Både stressigt och kul

Stina Svensson är väl medveten om stressen som oftast drabbar kvinnor och att exempelvis Fi:s ena partiledare Sissela Nordling Blanco är sjukskriven för utmattningssymptom. Hittills har hon aldrig stängt av mejlen helt, men det händer att skjuter upp att svara när hon är ledig.

– Men samtidigt är det politiska samtalet så kul och jag får så mycket tillbaka, säger Stina Svensson, och efter att ha ställt upp i valen 2006 och 2010 utan att lyckats komma in, så sitter vi här inne nu! Det är så att jag vill nypa mig i armen ibland.

 
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV