Nyheter

Irland: Självbestämmande av juridiskt kön i ny lag

Bara en och en halv vecka efter att irländarna i stor majoritet sade ja till könsneutrala äktenskap blev det klart att landet gör ytterligare en landvinning vad gäller mänskliga rättigheter. I onsdags meddelade vice premiärminister och socialminster Joan Burton att den nya Gender Recognition Bill kommer att göra det möjligt för personer över 18 år själva kunna bestämma om att byta juridiskt kön, och att en tidigare paragraf som innehöll ett kontroversiellt krav om en tvingande skilsmässa för den som byter juridiskt kön inte längre finns med. Det skriver nätverket Transgender Equality Network Ireland (Teni) som jobbar för att förbättra transpersoners – och deras familjers – rättigheter, i ett pressmeddelande.

– Teni applåderar regeringen för detta mycket viktiga steg. Irland har nu tagit plats som internationellt ledande vad gäller mänskliga rättigheter. Regeringen har visat sig ha visioner och övertygelse för att försäkra rättigheterna för transpersoner. Den här lagstiftningen kommer kommer att markant förbättra den levda verkligheten för transpersoner på Irland, säger Tenis chef, Broden Giambrone.

Joan Burton har förklarat att hon under beredningen av lagen har lyssnat till synpunkter på hur den bör utformas:

– Det är nödvändigt att den här viktiga lagstiftningen sker i linje med god internationell praxis. Det är därför vi valt att förändra till en självbestämmande modell för personer som är 18 och över.

Styrelseledamoten i Teni, Sara R. Phillips säger i pressmeddelandet:

– Det är ett enormt ögonblick. Att få respekten att själv bestämma vårt kön är sann jämlikhet. För en gångs skull kan jag tro på att vi ses som fullt jämlika medborgare. I dag är jag så stolt över vårt land.

Europarådets parlamentariska församling röstade i april för en resolution för transpersoners rättigheter som bland annat manar medlemsstaterna att utveckla snabba, transparenta och tillgängliga processer för byte av juridiskt kön som baseras på självbestämmande. Irland sällar sig genom den nya lagen till andra länder som gått i bräschen för en mer självbestämmande lagstiftning som Danmark, Argentina och Malta.För personer i 16-17-årsåldern kommer processen fortsatt att innebära en medicinsk utvärdering.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV