På söndag går Mexiko till val. Lagstiftningen har ändrats i ett försök att komma åt korruption i valannonseringen, men också så att könsbalans bland kandidaterna har blivit ett bindande krav. Förtroendet för det politiska systemet är dock kört i botten, och mödrarna till 43 lärarstudenter som varit försvunna i åtta månader uppmanar till bojkott.
Inför valet på söndag har en stor del av debatten handlat om att inte rösta. Massakrer, statsterror, organiserad brottslighet, korruption och i det närmaste total straffrihet har gjort att människor förlitar sig i princip uteslutande på sin närmaste omgivning och betrodda nätverk.
Journalister vidtar livsnödvändiga säkerhetsåtgärder för att kunna rapportera om valrörelsen. Under veckan då forskare, aktivister och journalister samlades förra veckan för att analysera läget globalt och lokalt när det gäller genus och medier firade det nationella nätverket för journalister med ett genusperspektiv 20 år.
Deltagarna vittnade om hur det stöd kvinnorna kunnat erbjuda varandra både professionellt och privat både räddat liv, och gjort det möjligt att fortsätta arbeta som journalister. Ändå sker övergrepp. Så sent som igår gick nätverket ut med ett larm och krav på omedelbara åtgärder för att skydda två hotade journalister som attackerats under sin valrapportering.
Susana Leticia Arellano har hotats och utsatts för påtryckningar i sitt arbete. Den andra reportern namnges inte av säkerhetsskäl. Hon kidnappades den 30 maj utanför sitt hem och utsattes för sexuella övergrepp efter att ha rapporterat i tv om slutskedet i valrörelsen för ett av de lokala partierna. Båda händelserna skedde i delstaten Veracruz, som under 2014 var det mest för Mexikos journalister att verka i. Nyhetsbyrån Cimacs dokumentationscentrum registrerade under året 16 våldsamma attacker mot kvinnor som bedriver journalistik i Veracruz.
Åtta månader utan livstecken
Förtroendet för det politiska systemet och partierna är i botten. Missnöjet och motståndet syns mer i den folkliga mobiliseringen för social rättvisa än i de etablerade medierna, som är beroende av politikernas annonsering. I ett försök att begränsa korruptionen har vallagen reformerats så att partier som överskrider ett kvoterat utrymme för politisk annonsering kan diskvalificeras från medverkan i valet.
En av de internationellt mest uppmärksammade händelserna är 43 lärarstudenters försvinnande i delstaten Guerrero 26-27 september förra året. Efter åtta månader utan livstecken eller återfunna kvarlevor har mödrarna uppmanat folk att inte rösta på söndag, och de anhöriga har organiserat sig för att övertyga så många som möjligt att delta i bojkotten.
”Vi säger bara åt folk att stödja oss, att det inte ska röstas i Guerrero förrän våra söner hittas. Det har gått åtta månader utan livstecken. Det går inte att hålla val utan våra söner. ” säger Cristina Salvador Bautista, mamma till försvunna Benjamín Ascencio Bautista, till nyhetsbyrån Cimac.
Menchú väckte raseri
Rigoberta Menchú, som tilldelades Nobels fredspris 1992 för sin kamp för social rättvisa och urfolks rättigheter under inbördeskriget i Guatemala, har på uppdrag av den mexikanska valmyndigheten (INE) besökt Guerrero och väckt raseri för att hon gått emot bojkotten och försöker förmå folk att rösta. Dessutom gick ryktet att hon erhållit 10 000 dollar för detta, vilket dementeras av INE. Istället ska summan avse samtliga omkostnader för hennes uppdrag vilket enligt INE handlar både om att närvara som valobservatör och främja en demokratisk process.
Ana Gatica, en ung kvinna på 27 år, mottog många applåder när hon under ett framträdande av Menchú i Guerrero tog mikrofonen och ifrågasatte hur hon kunde förvänta sig att folk ska rösta under rådande omständigheter, och dessutom påkalla en tyst minut för de försvunna.
– Vi kan inte fortsätta be om en tyst minut för de försvunna. Att be om en tyst minut för varje försvunnen i vårt land är att förbli tysta för alltid, sade Gatica, enligt tidningen Proceso.
Samtidigt pågår en mobilisering bland kvinnor runtom i landet, som uppmanar folk att sätta sig in i de olika kandidaterna och partiernas valplattformar och utöva aktivt medborgarskap genom att gå och rösta på söndag. Samtidigt medger flera av aktivisterna som intervjuats av nyhetsbyrån Cimac att informationen som finns tillgänglig för de flesta kandidater varken är särskilt tydlig eller hoppingivande.
– Därför är det viktigt att undersöka och veta vilka som är med och göra ett motiverat val av de som har förutsättningar att bidra till framsteg i agendan för jämställdhet, eller åtminstone utöva sitt politiska uppdrag på ett transparent sätt, i dialog med medborgarna.
Nya lagstiftningen
I det federala parlamentsvalet ska 500 ledamöter tillsättas, varav hälften av kandidaterna måste utgöras av kvinnor och hälften män enligt den nya lagstiftningen. Dessutom hålls val till 17 delstatskongresser, nio guvernörer och 1 532 kommunala poster tillsättas, med lokala kvoteringslagar som varierar i upplägg, men i de flesta fall får högst 60 procent av kandidaterna utgöras av endera män eller kvinnor.
Men enligt feministiska aktivister ifrågasätts den nyinstiftade lagstiftningen och försöken att lägga hinder i vägen är många. Bland annat finns det exempel där kvinnor förts fram som kandidater i områden där partiet räknar med att förlora.
Dessutom har sakfrågorna när det gäller kvinnors rättigheter – såsom våldet mot kvinnor, hoten mot kvinnor som försvarar mänskliga rättigheter eller verkar inom journalistiken, mödrahälsovård och rätten till abort – varit helt frånvarande i valdebatten.
För att förändra detta krävs enligt feministerna både aktiv och beslutsam medverkan av kvinnor med olika bakgrund:
”Vårt mål är komplicerat så länge följande situation råder, att vi har så lite att välja på i utövandet av medborgarskap. Därför är det nödvändigt att överväga alternativ som, om än inte så attraktiva, kan bidra till en motvikt i kongressen.”
En av kvinnorättsorganisationerna i Mexiko har också tagit fram ett dokument som listar politiska kandidater som är aborträttsmotståndare eller kopplade till ultrakonservativa grupperingar.