Startsida - Nyheter

Afghanska kvinnor i möte med talibanerna

Talibanerna bekräftade att ett stängt möte med representanter från kvinnorättsorganisationer samt parlamentsledamöter har ägt rum i Oslo, 3-4 juni. Afghanska utrikesministeriet bekräftade också detta. Enligt afghanska Markazi Khabar har talibanernas talesman meddelat i ett uttalande att de har träffat kvinnors delegation i syfte att höra deras argument om kvinnors behov och krav. Detta eftersom talibanerna är villiga att höra och anpassa sig till alla afghaners åsikter och krav, påstår talesmannen.

Även om talibanerna påpekar att detta möte inte var ett ”officiellt” fredsförhandlingsmöte, är detta första gången som kvinnor själva får möta och diskutera med talibanernas representanter under de långa fredsförhandlingarna som pågått mellan regeringen och talibanerna.

Afghanska tidningen Madaniat citerar president Ashraf Ghani och hans maka Rola Ghani att de inte kommer att offra kvinnors garanterade rättigheter enligt grundlagen i förhandlingar med talibanerna.

Hidar Bar, forskare och verksam i Human Rights Watch säger till Madaniat att talibanernas vilja att dela makten i Afghanistan visar gruppens planer att bli en legitimerad politisk grupp och inte förbli en terroristisk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV