Startsida - Nyheter

#fotbollsVM: Sverige spelade övertygande mot USA

Flera ändringar i den svenska startelvan hade gjorts från matchen mot Nigeria när Sverige mötte USA natten mot lördag svensk tid. Kosovare Asllani och Emma Berglund – som både hade kramp i Nigeriamatchen – började på avbytarbänken, och in kom Amanda Ilestedt, och Jessica Samuelsson. Sofia Jakobsson, som spelade som forward i Nigeriamatchen gick ner ett steg till höger mittfält, och Therese Sjögran plockades upp som anfallspar tillsammans med Lotta Schelin.

Sverige spelade inledningsvis bra, och fick till flera hörnor. I ett svenskt anfall skulle Sverige ha tilldömts straff efter hands av Sydney Leroux som vinklade ut armbågen som tog på bollen, men domaren blåste inte. Sveriges spel fungerade avsevärt bättre än mot Nigeria. Mot slutet av första halvlek tog USA över mer och mer och hade flera anfall innan avblåsningen. Det syntes också i statistiken att Sverige spelade bra med 57 procent av bollinnehavet i första halvlek, och inte minst var det svenska försvaret flera snäpp bättre i denna matchen.

Sverige fortsatte spela bra i andra halvlek, och hade flera bra anfall men kom inte till några vassa avslut. Therese Sjögran sköt ett snyggt långskott som passerade en bit över ribban. Lagen turades om med att föra spelet, men halvvägs in i andra halvlek tog USA över allt mer och pressade på, en press som blev än större då Jessica Samuelsson skadade sig i huvudet efter en luftstrid och fick lindas vid sidlinjen. Sverige spelade under några minuter med 10 spelare mot 11. Med drygt tio minuter kvar fick Sverige den bästa målchansen i matchen, när Caroline Seger får till ett riktigt bra skott, bollen var så när i mål men som Meghan Klingenburg nickade upp i ribban och ut. Det blev farligt i slutminuterna med bland annat en hörna för USA, men efter tre tilläggsminuter slutade matchen oavgjort 0-0, med ett bra svenskt lagspel.

– Det var en bra räddning, men skottet var värt ett bättre öde, sade Caroline Seger i intervjun efter matchen apropå räddningen av Klingenburg, en tidigare klubbkamrat.

32 716 åskådare såg matchen som spelades i Winnipeg i Kanada, den överväldigande majoriteten var supportrar till USA. Detta hördes inte minst då Abby Wambach byttes in i andra halvlek då jublet steg. Sveriges sista gruppspelsmatch är mot Australien och spelas klockan 02.00 natten mot onsdag. I nu läget ligger Sverige med två poäng på en tredjeplats efter USA på fyra poäng, och Australien på en andraplats med två poäng. Nigeria ligger sist med en poäng.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV