Startsida - Nyheter

Rosa inspel när budget antogs för Göteborg och Malmö

I Göteborg klubbades röd-grön-rosas budget för 2016 som bland annat höjer friskvårdsbidraget från 500 kronor till 1 000 kronor. Sverigedemokraterna röstade med allianspartierna och när lokala partiet Vägvalet lade ner sina röster, vann den röd-grön-rosa budgeten med 40 mot 35 röster.

Feministiskt initiativ lägger nu sin första skuggbudget för Malmö och föreslår en skattehöjning på en krona samt ändrade finansiella mål för att skapa utrymme för investeringar i välfärden kommande år. Partiet saknar politisk representation och insyn i olika nämner och beredningar. Budgetförslaget är en viljeinriktning från Feministiskt initiativ.

Enligt Fi handlar fokus för en feministisk ekonomi om att sätta människan först och att ekonomi, budget och finansiering är verktyg, och inte mål, för att uppnå politiska visioner.

– Vi ser det som ett stort problem med den röd-gröna budgeten för Malmö stad eftersom de politiska visionerna begränsas av budgetramar, istället för att tänka finansieringsmöjligheter. Därför är budgetförslaget som vanligt skäligen harmlöst i fråga om att uppnå jämlikhet och mänskliga rättigheter, säger Ulf Rosvall, ersättare för Feministiskt initiativ i Malmö kommunfullmäktige.

Fokusfrågorna för Feministiskt initiativs skuggbudget handlar om mänskliga rättigheter, ökat byggande för kommunala bostadsbolaget MKB, långsiktig finansiering av kvinnojourer, projekt med 6 timmars arbetsdag, slopad karensdag, jämlikhetsstatistik och satsningar för icke-diskriminering på arbetsmarknaden, bättre kommunal samverkan i frågor som rör funktionalitet och tillgänglighet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV