Startsida - Nyheter

Nej till delad föräldraförsäkring

Miljöpartiets kongress röstade under helgen nej till delad föräldraförsäkringen, det vill säga att föräldraförsäkringen fördelas helt lika mellan vårdnadshavarna. Det var partistyrelsens linje som vann med 148 röster mot 113.

Avslaget innebär att Miljöpartiet behåller målsättningen om en tredelning av föräldraledigheten. Föräldraförsäkringen ska vara tredelad enligt kongressens beslut. Kongressen röstade ja till möjligheten att ha fler än två vårdnadshavare för varje barn. Med detta kan den tredje delen av föräldraförsäkringen användas av någon annan än föräldrarna.

Miljöpartiets jämställdhetskommitté skriver på sin Facebook-sida att det är tråkigt beslut av ett feministiskt parti, och att kommittén inte ger upp utan tar nya tag:

”Motionen om delad föräldraförsäkring gick inte igenom denna gång heller! Vi är besvikna men vi grupperar om och kommer igen – ännu starkare! Kampen om att bli Sveriges mest feministiska parti fortsätter!” ‪‬

Socialdemokraterna röstade ja på sin senaste kongress till att på sikt införa en individualiserad föräldraförsäkring. Ett ja till förslaget på MP:s kongress skulle ha stärkt frågans ställning i regeringen och kunnat möjliggöra en sådan reform.

I dag tar män endast ut 24 procent av försäkringen och kvinnor hela 76 procent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV