Skånska Österlen blir platsen för en världsunik konstupplevelse den här sommaren. På lördag invigs den svenska landsbygdens första gatukonstfestival i Ystad, som fortsätter hela veckan med filmvisningar, teater, workshops och invigningar av de olika verken runt om på Österlen. Mia Gröndahl, idéspruta och initiativtagare bakom Street Art Österlen, hoppas att festivalen ska återkomma och bli en biennal.
Graffitidrottningen Lady Pink från New York kommer dit. Tyska graffitikonstnären Mad C tar sig också till Skåne för att skapa gatukonst.
Carolina Falkholt, Ola Kalnins, Saadia Hussein och många fler svenska konstnärer finns på plats av samma anledning.
– Det här är första gången någonsin som vi kan se en gatukonstfestival på landsbygden. Det blir något alldeles speciellt, lovar Mia Gröndahl.
Street Art som fenomen skapades förvisso i stadsmiljö. Men det behöver inte betyda att konstarten bara är stadsbor förunnad.
Nu ska vem som än tar sig fram över det skånska landskapet kunna njuta av och begrunda stora fasadmålningar lite överallt utmed vägarna.
– Det är ett sätt att lyfta fram de gamla klassiska byggnaderna och visa att Österlen inte bara är idyll. Det är också viktigt att lyfta ut konsten från gallerierna, göra konsten lättillgänglig.
Väggmålningar med politiskt budskap
Förberedelserna har inte bara gått på räls. Ekonomiskt har gruppen bakom Mia Gröndahl sökt bidrag, man har lyckats gå ihop ett par miljoner. Dessutom har det varit en hel del byråkrati att konfrontera.
– Nästan överallt har vi blivit positivt bemötta. Även om ett par kommunstyren till en början varit mindre intresserade, säger Mia Gröndahl.
Graffiti har länge varit en konstform som intresserat och engagerat Mia Gröndahl. Som delvis boende i Kairo fick hon erfara den betydelse graffitin hade under den arabiska våren 2011.
– Gatukonsten fick en explosionsartad utveckling då, både kvinnor och män visade genom sina väggmålningar vad de tyckte om situationen, säger Mia.
Den svenska graffitikonstnären Carolina Falkholt hade ungefär vid samma tid skapat en omtalad väggmålning i Simrishamn. Det verket väckte enligt Mia Gröndahl, en skräckblandad förtjusning och har på sätt och vis bidragit till att Street Art Österlen nu har förverkligats.
Mäns välvilja avgör
I samband med att de första planerna tog form och alla tillstånd skulle fås, gjorde Mia Gröndahl talande erfarenheter om hur politiker och allmänhet ser på gatukonst.
– Det hänger inte sällan på männens välvilja om tillstånd ska ges eller ej, speciellt om kvinnor är aktiva i projektet. Det kan komma ’nej’ och ’stopp’ från alla möjliga håll, likadant här som där, säger hon och jämför med länderna i Mellanöstern.
Sådant motstånd har Street Art Österlen på sätt och vis fått kämpa emot. Men av alla de tillstånd som krävts från myndigheter har bara en nämnd – den i Borrby mellan Ystad och Simrishamn – sagt nej.
– Samhällsbyggnadsnämnden i Tomelilla var negativ till en början men har gett med sig, förklarar Mia Gröndahl bestämt.
I Tomelilla kommer två målningar att pryda några fasader i samhället. Lady Pink från New York står för den ena. Den andra, föreställande två bebisar begränsade av symbolisk taggtråd, har ”taggats” av svenska konstnärinnan Saadia Hussein.
– Vi fick lämna in en andra ansökan om tillstånd och då hade nämnden ändrat uppfattning. Det känns skönt, säger Mia Gröndahl.
Program hela veckan
På lördag den 4 juli invigs Street Art Österlen med en presenterande utställning av Carolina Falkholt på konsthallen i Ystad. Sedan rullar det på hela veckan med filmvisningar, teater, workshops och invigningar av de olika verken runt om på Österlen.
Den som bilar på vägarna i sydöstra Skåne den här sommaren ska inte bli förvånad när gamla fasader i Sjöbo, Gärsnäs, Vitaby eller andra orter, fått nya utseenden.
I varje avtal som knutits med de berörda kommunerna har noga noterats hur länge konstverken ska finnas kvar. I vissa fall kan det röra sig om ända upp till fem år.
– Vi hoppas att den här satsningen ska få genklang i världen, att fler gatukonstnärer söker sig hit. Street Art Österlen ska bli återkommande, vi vill att det blir en biennal, hoppas Mia Gröndahl.