Folkomröstningen i Grekland som hölls på söndagen gav en tydlig signal till omvärlden. Med 60 procent nejröster meddelade greker, oavsett politisk färg, att de ställer sig bakom sin demokratiskt valda regering och godkänner deras ställningstaganden vid EU-förhandlingarna. Folkomröstningen hyllas av FN:s experter för mänskliga rättigheterna. Det som krävs av Grekland bryter mot internationella konventioner, menar experterna.
– Det är nedslående att IMF och EU har misslyckats med att nå en lösning som inte kräver ytterligare bakåtsträvande åtstramningar. Vissa ledare har uttryckt missnöje med idén om en folkomröstning i Grekland. Varför? Folkomröstningar tillhör de bästa traditionerna i demokratisk samhällsstyrning”.
Detta meddelade FN:s oberoende experter för främjandet av en demokratisk och rättvis världsordning Alfred de Zayas, och för främjandet av mänskliga rättigheter och internationell solidaritet, Virginia Dandan.
Förvisso betyder demokrati självbestämmande och självbestämmande kräver ofta folkomröstningar – också i Grekland, anser FN-experterna. Vidare menar de att ingen kan förvänta sig att Greklands premiärminister ska avstå från de åtaganden gentemot de människor som valde honom med ett tydligt mandat att förhandla om en rättvis lösning som inte demonterar den grekiska demokratin och leder till ytterligare arbetslöshet och social misär.
Allmänhetens rätt att delta
Att kapitulera till ett ultimatum om att införa ytterligare åtstramningar skulle ha varit oförenligt med den demokratiska förtroende som grekiska premiärministern fått av väljarna.
– Artikel 103 i FN-stadgan föreskriver att stadgebestämmelserna har företräde framför alla andra fördrag, därför kan inget fördrag eller låneavtal tvinga ett land att kränka dess befolknings civila, kulturella, ekonomiska, politiska och sociala rättigheter. Inte heller kan ett låneavtal förneka en stat dess suveränitet. De avtal som kräver sådana kränkningar av mänskliga rättigheter och internationell sedvanerätt är ogiltiga enligt artikel 53 i Vienna Convention on the Law of Treaties.
FN-experterna uppmanade i sitt uttalande till att välkomna den grekiska folkomröstningen som de menar är det vältaliga uttrycket för det grekiska folkets självbestämmande i enlighet med artikel ett i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter och i enlighet med artikel 25 ICCPR om allmänhetens deltagande.
Inget avtal på sikt
Det finns mycket mer på spel än återbetalning av skuldförbindelser, sade Juan Pablo Bohoslavsky, FN:s oberoende expert gällande utlandsskulder och mänskliga rättigheter tidigare denna månad.
Financial Times skribent Wolfgang Münchau skrev den 6 juni att Grekland tvingas sakta men säkert mot det som nu kallas för Grexit, det vill säga, ett utträde ur eurozonen. Inte ens Alexis Tsipras oväntade byte av finansministern Yanis Varoufakis på begäran av den så kallade trojkans förhandlare, verkar leda till någon överenskommelse.