Startsida - Nyheter

#almedalen15: Hett, trångt och regnigt på Fi:s premiärdag

Efter en solig vecka gjorde regnet comeback samtidigt som den rosa färgen muntrade upp det grådaskiga Visby på måndagen den 6 juli. Uppemot hundra personer hade redan samlats kring Almedalsscenen när det för första gången i svensk politisk historia skulle hållas en egen dag under rosa flagg. Feministiskt Initativs dag, den sista under politikerveckan, inleddes med en presskonferens.

Bakom ett talarbord täckt av en Pride-flagga stod partiledare Gudrun Schyman med kommunpolitiker i region Gotland, Elin Bååth på sin högra sida och en av två sammankallande för Unga feminister, Lisa Palm, på sin vänstra. Fi har från och med nu en egen dag trots att de inte sitter i riksdagen eftersom de har ett mandat i region Gotland.

Ett litet mandat men inte desto mindre kraftfullt, menade kommunpolitikern Elin Bååth. Fi Gotland har drivit igenom ett förslag som resulterat i att ett härbärge har öppnats i Gotlands kommun för hemlösa EU-migranter. Nu anser dem att politikerveckan i Almedalen bör förkortas, något som journalister, debattörer och landshövdingen för Gotland Cecilia Schelin Seidegård håller med om.

– Vårt perspektiv är ju att förnya demokratin. Vi har fått igenom ett härbärge för nödställda EU-medborgare, samordningstjänst för socialtjänsten, vård och arbete. Vi har varit den enda rösten som har höjts när det gäller Ojnare-skogen, där var vi det enda parti som helt ut stöttade Länsstyrelsens förslag om att göra Ojnare-skogen till natura 2000, sade Bååth.


”Rosa rösträtt”

Ordet gavs sedan Lisa Palm, en av två sammankallande för Unga Feminister, som dagen till ära lanserade en ny kampanj – ”rosa rösträtt” – vilken syftar till att väcka frågan om sänkt rösträttsålder.

– Vi i Unga feminister tycker att det är dags att sluta prata om unga och istället börja prata med. För oss är det inte en fråga om huruvida rösträttsåldern bör sänkas, utan när den ska göra det.

Förslaget välkomnades med rungande applåder från publiken. Lisa Palm argumenterade för att Sverige bör följa Tysklands, Jordaniens, Argentinas och en handfull andra länders exempel där rösträttsåldern redan har sänkts, till en början i kommunvalen. Det enda tänkbara negativa vore att skolan inte skulle ta tillräckligt mycket ansvar om rösträttsåldern sänktes.

– I klassrummet behövs en större diskussion kring demokrati och mänskliga rättigheter. Och vi vill att det tydligare ska komma in i skolan, så det är väl den negativa effekten jag kan se, för det skulle leda till att unga inte röstar, sade Palm.



Demokratin i skolor

När applåderna tystnat tog Gudrun Schyman ordet och uttryckte moderpartiets stöd för ungdomsförbundets förslag om sänkt rösträttsålder. Schyman följde Palms linje om att skolan måste ta ett större ansvar som fostrare av demokratiska medborgare och talade om vikten av demokratin i samhället, hur den måste inkludera alla.

– Vilka röster får höras? Ta Almedalsveckan till exempel, det är väldigt dyrt. Vilka har råd? Att hyra lokaler och arrangera seminarier är också dyrt, det försvårar för folkrörelseorganisationer och dem som arbetar för mänskliga rättigheter, konstaterade Schyman.



Det gotländska sambabandet Tecken – som är en trumorkester bestående av personer i olika åldrar – spelade sedan samba-reggae med brasilianska influenser. Applåder hördes i takt till musiken, då och då en rejäl vissling åt trumspelarnas håll. När de slutat trumma tog en dj över och Almedalsscenen förvandlades till Gotlands hetaste dansgolv. I rosa regnponchos dansade feminister omkring till tonerna av bland annat Joy M’Batha som spelades från dj-båset – ”det finns ingen hejd på en kvinna som mig”. En halvtimme varade kalaset men kalasstämningen höll fortsatt i sig när det var dags för partiledare Gudrun Schyman att hålla sitt partiledartal. Till publiken hade då ytterligare ett hundratal personer anslutit sig.



Tystnat om feminismen

Schyman påpekade allvarsamt hur det tystnat om feminismen under årets Almedalsvecka jämfört med förra årets då alla partier tävlade om vilket som var mest feministiskt. I år omtalades feminism i knappa fyra minuter i genomsnitt under partiledartalen, jämfört förra årets 36, visar en undersökning av SvD. Vidare talade hon om Feministiskt Initiativs politik, att de har lagt fram en rapport om arbetstidsförkortning, att de som enda parti är helt för demilitarisering och dialog, att de ser kopplingen mellan militärt våld och mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Schyman talade om en värld som går sönder.

– I dag lever vi i slutet av en era som kommer att betraktas som superindividualistisk. Den utvecklingen är ett resultat av en medveten politik där det har sagts att DU ska ta makten över ditt eget liv, en ideologisk svängning som skedde i slutet av 80-talet och har skapat en enorm psykisk ohälsa. När samhälleliga systemfel görs om till individuella tillkortakommanden går människor sönder. Särskilt unga människor går sönder. Särskilt unga kvinnor vänder detta inåt, det blir självskadebeteenden och självförakt. Unga män vänder detta utåt och det blir våld. Kring detta måste finnas ett demokratiskt samtal, inte om pengar, utan om värden som inte går att mäta i pengar. Människovärdet.

Schyman avslutade med att berätta att Fi den 9 augusti uppmanar alla att gå ut i manifestationer mot militarism och mot påskriften av det svenska värdlandsavtalet med Nato och applåderna lät sig inte hållas.


Mathilda Kahlqvist från Fi Gotland och Unga feministers Hedda Tingskog pratade om att Unga feminister startade före Fi (vuxna) på Gotland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV