Nyheter

#fotbollsVM: Flera revanscher i VM:s två sista matcher

USA vann VM för tredje gången någonsin efter att ha slagit Japan med 5-2. Matchen förlorade större delen av sin nerv när USA på bara en dryg kvart redan hade tagit ledningen med 4-0. Ledningen utökades senare vilket innebar att USA:s lagkapten Carli Lloyd fick göra ett hattrick i finalen. Hon tilldelades efter matchen också Guldbollen som den bäste spelaren genom turneringen. Lloyd, fick liksom hela USA:s lag revansch mot Japan, efter att ha förlorat mot Japan på straffar 2011. Lloyd var då också en av straffläggarna för USA, och missade. Nu var hon alltså matchvinnaren som såg till att USA aldrig ens var i närheten att vara hotade av Japan. ”Vilken seger för Team USA. Fantastisk match @CarliLloyd! Ditt land är så stolt över er alla. Kom och besök Vita huset med VM-pokalen snart”, skrev president Obama på Twitter efter matchen.

Och om Carli Lloyd och USA fick ta en efterlängtad revansch på Japan så fick Englands landslag ett ordentligt plåster på såret efter att man så när hade tagit sig till VM-final om det inte hade varit för ett olyckligt självmål i semifinalens tilläggsminuter. Då, efter England förlorade semifinalen mot Japan med 2-1 efter att backen Laura Bassett hade försökt rensa undan ett sent japanskt anfall i 92:a minuten men i stället gjort ett baklängesmål, hade inte ens Englands förbundskapten Mark Sampson lyckats uppbåda någon egentlig tro på att de skulle orka komma tillbaka för att slå Tyskland i matchen om bronset. Men det var just vad de gjorde. De slog Tyskland med 1-0 och vann därmed sin första seger mot tyskorna på 20 matcher. Lyckan när slutsignalen gick och de engelska spelarna dansade, hoppade och kramade om varandra gick rakt igenom rutan. När bronsmedaljerna strax därpå delades ut och kameran zoomade in på en storleende Bassett kändes den grymma förlusten mot Japan glömd.

USA:s landslag får dela på två miljoner amerikanska dollar, som kan jämföras med de 35 miljoner USD som de tyska herrarna tilldelades när de vann herrfotbolls-VM förra året. Skillnaden i prispengar kommer knappast som en överraskning – Fifa motiverar det genom att hänvisa till att herr-VM drar in avsevärt större intäkter – men sammanfattar något av de ojämställda villkoren som råder för herr- kontra dam-VM.

Inför VM i Kanada har det ju bland annat pågått protester mot att detta VM är det första att hållas på konstgräs, något som Fifa knappast hade fått för sig att prova i samband med ett herr-VM. Fifas skandalomsusade president Sepp Blatter, som såg till att bli omvald för en femte omgång i maj för att bara några veckor avgå för att ytterligare en tid senare börja svaja i frågan, var inte på plats i Kanada för att utdela VM-bucklan, av ”personliga skäl”. Det är första gången sedan han tillträdde som Fifa-president 1998 som han inte delat ut bucklan till segrarna. Sepp Blatter är ökänd för sitt uttalande 2004 om hur fotbollen skulle kunna locka fler besökare till matcherna:

– Låt kvinnorna spela i mer feminina kläder som de gör i volleyboll. De skulle till exempel kunna ha tajtare shorts.

Bara några dagar innan finalen lyckades Fifa också kommentera en av de blivande världsmästarna med samma sexistiska jargong då man på sin hemsida i en artikel skrev att Alex Morgan genom sitt snygga spel ”och utseende som matchar” är ett mediefenomen och med en rubrik som anspelade på Disney snarare än en VM-final: ”Morgan söker ett sagoavslut”.

Trots att flera av matcherna slog Kanadas publikrekord för sportevenemang någonsin drog detta VM sammanlagt mindre åskådarsiffror än när arrangerades i Tyskland för fyra år sedan. Däremot gjordes det ett mål mer under VM i Kanada än för fyra år sedan, sammanlagt gjordes 112 mål. Även finalen blev med sina sju mål den målrikaste finalen någonsin i VM-sammanhang. Brasiliens Marta har nu rekordet på flesta VM-mål med 15 mål, ett mer än tyska Birgit Prinz.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV