Startsida - Nyheter

Sveriges aktiviteter i Afghanistan utreds

På torsdagen beslöt regeringen att utreda ”den samlade svenska insatsen” i Afghanistan 2002-2014. I ett pressmeddelande konstaterar utrikesdepartementet att drygt 9 000 svenska män och kvinnor har deltagit i den svenska militära insatsen Isaf mellan 2002 och 2014 och att Afghanistan är en av de största mottagarna av svenskt bistånd.

Utredningen ska ledas av Tone Tingsgård (S) och ge lärdomar för fortsatta och framtida insatser – om uppställda mål har nåtts, om resurserna använts på bästa sätt och en rad andra frågor, däribland hur den civil-militära samverkan har fungerat.

Svenska Afghanistankommittén (SAK) välkomnar beskedet om utredningen, och ser stora möjligheter till lärande både inom biståndet och militären. Det framgår av en artikel i tidningen Omvärlden.

Anna-Karin Johansson, generalsekreterare på SAK, hade helst sett en större utvärderingsgrupp och lyfter vikten av att även titta på de politiska beslut som tagits under de år som den militära insatsen pågått. Hon säger till Omvärlden att Sverige glidit allt närmare USA och NATO:

– Till en början handlade det om att gå med i ISAF, men sedan har det allt mer kommit att handla om USA och Nato och man har även stått under amerikanskt befäl. Det har påverkat både den civila och militära insatsen.

Senast den 30 november 2016 ska uppdraget redovisas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV