Startsida - Nyheter

Viktigt kolla klåda vid graviditet

Graviditetsklåda ökar kraftigt risken för cancer. Forskarna i den svenska studien efterlyser ändrade rutiner i graviditetsvården.

Att det kliar under graviditeten är vanligt, men omkring 1,5 procent av alla gravida drabbas av intrahepatisk cholestas, ICP, som innebär risker för barnet. IPC har i tidigare studier också kunnat kopplas till hepatit C. Uppföljande studier visar att kvinnor med ICP dessutom har en 2,5 respektive 3,5 gånger större risk att drabbas av gallvägs- eller levercancer, eller båda sjukdomarna.

– Förutom en ökad cancerrisk ser vi också att de här kvinnorna löper en lite större risk att drabbas av senare hjärt- och kärlsjukdomar, säger Hanns-Ulrich Marschall, forskare vid Sahlgrenska akademin till tidningen Vårdfokus.

Den stora studien som inkluderar fler än 125 000 gravida visar även att ICP ökar risken för havandeskapsförgiftning, sköldkörtelsjukdom, diabetes, psoriasis och Crohns sjukdom. Göteborgsforskarna vill nu se att rutinerna i graviditetsvården ändras.

– Vi rekommenderar starkt att alla gravida med tecken till graviditetsklåda testas för hepatit C och att det görs en uppföljning av leverfunktionen hos alla kvinnor mad ICP omkring sex till 12 veckor efter förlossningen, säger Hanns-Ulrich Marschall till tidningen Vårdfokus.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV