Nyheter

Ojämställd och geografiskt diskriminerande psoriasisvård

Män får mer än dubbelt så ofta som kvinnor tillgång till de mest effektiva läkemedlen mot psoriasis. De biologiska läkemedlen är dyra och förskrivningen varierar kraftigt i landet. I Jämtland, Sörmland och Blekinge är det nästan omöjligt att få behandlingen. Stockholm och Dalarna är de mest generösa av Sveriges landsting och regioner.

Det visar en studie som det globala analysföretaget inom hälso- och sjukvård, IMS Health gjort. Företaget har studerat användningen av biologiska läkemedel bland drygt 90 000 patienter som fanns registrerade i Socialstyrelsens nationella patient- och läkemedelsregister 2011.

– Det här är i högsta grad en folksjukdom med fler än 250  000 patienter i Sverige. Genom de biologiska läkemedlen som kom 2004 har möjligheterna till väldigt bra behandlingar ökat kraftigt men då måste alla få del av det. Vi måste också bli bättre på att ta hand om dem som inte är så svårt sjuka. Kunskapen på vårdcentralerna måste bli bättre. Men tyvärr är det här en patientgrupp som inte är så uppmärksammad och där sjukdomen inte uppfattas som så allvarlig, säger Mona Ståhle som är en av landets ledande experter på psoriasis, professor på Karolinska institutet och överläkare på Karolinska sjukhuset i Solna till Svenska dagbladet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV