Startsida - Nyheter

Mansdominans i landets samebyar

Enbart tre av 52 samebyar har en kvinna som ordförande. 17 av landets samebyar har inte en enda kvinna i sina styrelser. Samebystyrelserna består därmed av sammanlagt 16 procent kvinnor. Detta har Sameradion och SVT Sápmi meddelat efter de har gått igenom registreringsbevisen för 51 av landets 52 samebyar som lämnats in till Sametinget.

Endast fem av samebyarna har en någorlunda jämn könsfördelning i sina styrelser. Situationen är allra sämst i Norrbotten enligt rapporten. Där har länets 34 samebyar sammanlagd endast 25 kvinnor i sina styrelser. 15 samebyar i Norrbotten saknar dessutom helt kvinnors representation i sina styrelser.

Lena Kroik från Voernese sameby i norra Jämtland säger till Sameradion och SVT Sápmi att detta är ett problem:

– Det blir de manliga frågorna som får företräde och de kvinnliga frågorna får inte samma genomslagskraft.

Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson säger till Norrbotten Kuriren att trovärdigheten i en organisation ökar om det är mer jämställt.

- Kan man inte delta på lika villkor är risken att folk inte vill vara med eller inte lägger lika mycket energi på besluten, och då kan det bli svårt med rekrytering och kontinuitet i en sameby.

Sametinget håller nu på att utforma en handlingsplan som ska skickas till regeringen den första oktober och beskriva hur de ska jobba för jämställdhetsintegrering inom sin kärnverksamhet de kommande åren, enligt Norrbottenskuriren.

Ordföranden i Svenska samernas riksförbund, Jörgen Jonsson säger till Sameradion och SVT Sápmi att förbundets styrelsen är ganska jämlik och jobbar med både diskriminering och jämlikhet inom organisationen och har fokus på frågorna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV