Det regerande Nationalistpartiet bekräftade den 19 juli att Hsiu-chu Hung kommer att vara partiets kandidat i presidentvalet, i januari 2016. Därmed är båda kandidaterna som har chans att bli president nästa år kvinnor.
Hsiu-chu Hungs motståndare är Ing-wen Tsai och tidigare ordförande för det demokratiska framstegspartiet. Oavsett vem av de två som vinner i presidentvalet kommer hon att bli första kvinna som president i Taiwan.
Under 2016 kommer det också att hållas parlamentsval. Sedan 2008 styrs Taiwan av nationalistpartiet Kuomingtang (KMT)– det parti som dominerade politiken mellan 1949 och 2000. Sedan Nationalistpartiets Ying-jeou Ma blev vald till president 2008 har Taiwans relation till Kina förbättrats markant. Men taiwanesernas missnöje med regeringen har successivt ökat och försöken att förtäta det ekonomiska samarbetet med Kina har mött allt större folkligt motstånd.
Fler kvinnor kandiderar
I Taiwan hålls val till lagstiftande församling, president, lokala borgmästare och andra företrädare. Flerpartisystemet är väl etablerat och den stora skiljelinjen i partipolitiken utgörs av hur synen på identitet – taiwanesisk eller kinesisk. Den lagstiftandet församlingen består av 113 ledamöter, och sex av platserna är reserverade för företrädare från urbefolkningen. Minst en medlem skall väljas från varje kommun och stad. Även på lokal nivå är de styrande folkvalda. Det sitter 74 män och 38 kvinnor i den lagstiftande församlingen.
De två största partierna, nationalistpartiet Kuomintang och Demokratiska framstegspartiet har båda gjort ansträngningar för att öka andelen kvinnor, och visar härmed vägen för fler kvinnor i politiken.
Fler kvinnor har nominerats, men personvalsystemet anses ha medverkat till att utfallet i valen inte alltid har motsvarat förväntningarna. Det vill säga att det finns en betydande mängd väljare som föredragit att rösta på män framför kvinnor.
Med presidentkandidaten Hsiu-chu Hung och Ing-wen Tsai visar de två största partierna vägen för fler kvinnor i politiken.