Nyheter

#gothiacup: Glädjetjut och brustna fotbollshjärtan

Glädjetjut och brustna hjärtan om vartannat. Slutsignalerna som skickade ena laget vidare till nya stordåd och det andra laget som skickades hem. Känslorna på och utanför planen under Gothia Cup var starka i såväl med- som motvind. På fredagseftermiddagen då slutspelet var i full gång mötte det finska laget HJK Helsinki förra årets vinnare, Right to Dream Academy från Ghana i semifinalen. Ghanalaget med 3-0 inför knökfulla läktare, publiken uppmanades ställa sig upp för att ge alla möjlighet att se matchen mellan pojkar Tipselit Trophy, som Right to Dream sedan vann på lördagen.





Trots att hemmalaget FC Rosengård spelade direkt efter, gick stora delar av publiken efteråt och semifinalen i flickor Tipselit Trophy spelades inför halvfulla läktare. Rosengård i vitt mötte Team Viborg från Danmark i lila, och det var Viborg som inledde matchen starkast. Men Rosengård kom stegvis in i matchen och i 25:e matchminuten kom Rebecka Holm loss och ordnade inlägg till Hanna Lundell som satte matchens enda mål. Segerdans utbröt på planen efter slutsignalen blåstes, och dagen efter vann Rosengård alltså hela Tipselit Trophy efter att ha besegrat Eskilstuna United på Gamla Ullevi med 5-0. Hanna Lundell gjorde tre av målen, Anna Plantin och Rebecka Holm stod för de andra två målen.





I finalen mellan AIK FF och Hainan Qiongzhong, flickor 12 år, såg länge ut att vinnas av AIK, laget ledde med 1-0 när bara fyra minuter av matchen återstod efter ett mål av Sefanit Samrawe. Men Hainan Qiongzhong kunde kvittera i slutminuterna, och matchen slutade oavgjort och fick avgöras genom straffar. Hainan Qiongzhongs målvakt Wang Wenyu blev matchhjälte efter att ha räddat tre straffar och laget vann med 4-3 över AIK. AIK FF i åldersgruppen 13 år fick också ta sig igenom en bitter finalförlust efter straffläggning mot finska laget JyPK 02 United. Matchen slutade 2-3 och Aino Kaisa Kainulainen, målvakt i JyPK 02 United inte bara räddade två straffar utan satte också en straff själv.





Ja, segrarna fick defilera på öppna bussar genom Göteborg allteftersom de vunnit sina finaler. Några fick göra det i regn med plastponchos på, medan andra kunde lyfta bucklan i solljus. Gothia Cup som avslutades i helgen är en gigantisk fotbollscup, omkring 1 700 lag deltog i årets upplaga, med väloljad logistik. Det säger något att en stad kan ta emot nästan 40 000 deltagare, husera, föda och transportera dem och inte minst: upplåta fotbollsplaner till dem. För göteborgare innebär cupen sannolikt både stolthet och irritation över fyllda spårvagnar, liksom cupen bjuder på både sportsmannaanda och exempel på fotbollens mer mörka sidor.

Ett par sådana händelser har nått nyhetssidorna: Hur föräldrar till ett lag bespottade sina barns motståndare med könsord och hot från läktarna, en förälder rusade slutligen in på plan. Detta i en match där tolvåriga pojkar spelade. I en annan match hotades domaren, som blev tvungen att ta sig från planen för att ta skydd i ett närliggande bostadsområde. Men här fanns också kanske mindre uppseendeväckande men ändå djupt problematiska beteenden. Som när två tränare efter slutsignal springer fram till domaren, lägger en stadig arm runt hennes axlar för att förklara hur fel hennes domslut varit på ett så envetet sätt att Gothiafunktionären på plats är där och drar bort armen, märkbart irriterad. Det är något som fotbollen och Gothia Cup måste bli bättre på att jobba med för att förebygga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV