Startsida - Nyheter

Inga åtal efter lagen om tvångsäktenskap

I maj 2014 skärpte riksdagen lagstiftningen för att stärka skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap. Men ett år senare är resultatet magert, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt statistik från åklagarmyndigheten har samtliga 19 förundersökningar lagts ner och inga åtal har väckts.

Dessutom säger Juno Blom, ansvarig för en nationell stödlinje dit personer kan vända sig med problem rörande våld i hederns namn att samtalen visar att problemet är omfattande.

– Sammanlagt handlar det om 474 personer, och utav dem är 93 ärenden som rör frågor om barn och tvångsäktenskap. Det vi vet är att minst elva personer har blivit bortgifta mot sin vilja.

Juno Blom säger till Svd att hon vill se en omfattande granskning av de anmälningar som gjorts, och varför inga åtals väckts. Jenny Silfverberg, kammaråklagare på åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg säger till Svd lagtexten kan ha positiva effekter trots att inga åtal väckts:

– Eftersom det här nu är kriminaliserat så har socialtjänsten fått ytterligare verktyg att ingripa när till exempel ett barn ska föras utomlands. Så även om det inte leder till åtal kan socialtjänsten agera i större utsträckning än tidigare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV