Startsida - Nyheter

Abby Martin får visselblåsarpriset

Whistle Blowers Summit hålls i Washington DC 29-30 juli. Under konferensen kommer politiska förföljelse och brott mot demokratin i USA att diskuteras. Det är medlemmar ur Make It Safe Coalition (MISC) som organiserar den årliga konferensen, som ursprungligen hette Washington Whistleblower’s Week.

Tema för årets visselblåsarkonferens är Black Lives Matter – this is the Movement! En av konferensdeltagarna är den första afrikan-amerikanen inom säkerhetstjänsten att vakta en president. Abraham W. Bolden skall berätta om sina erfarenheter av att ha uppmärksammat arbetsgivaren, president John F Kennedy, om brister i säkerheten vid Los Angeles flygplats. Deltagare i tre kontroversiella och historiskt viktiga rättegångar i USA kommer att tala om det större demokratiska sammanhanget som visselblåsare verkar i.

Deltagarna har egen erfarenhet av bland annat långa fängelsestraff till följd av det som många anser är de grundläggande principerna för mänskliga rättigheter och demokrati – att uppmärksamma oegentligheter som förekommer inom personens organisation. Under visselblåsarkonferensen kommer även Pillar Human Rights Award att delas ut till personer som utifrån sitt samvete agerat för de mänskliga rättigheterna och demokratiska principerna.

En av årets tre mottagare av priset är Abigail Suzanne ”Abby” Martin. Martin är amerikansk journalist och tidigare värd för Breaking the Set. Hon är även konstnär och aktivist samt grundaren till Media Roots, styrelsemedlem i Media Freedom Foundation och en av två regissörerna av 99 procent: The Occupy Wall Street Collaborative Film (2013). I det sista programmet av Breaking the Set talade Martin om gräsrotsaktivismens genomslagskraft och påverkan på Federal Communications Commission (FCC), den amerikanska myndigheten som reglerar all inrikes och utrikes kommunikation, att upprätthålla en neutralit ställning i sitt yrkesutövande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV