Startsida - Nyheter

Oförändrad eller sänkt pension för de fattigaste pensionärerna

786 859 personer får sänkt eller oförändrad pension nästa år. Av dem är 80 procent, eller 627 570 personer, kvinnor. De med den allra lägsta pensionen, under 8 000 kronor i månaden före skatt, får en sänkning på 30 kronor. Pensionärer som inte är beroende av bostadstillägg eller garantipension får däremot en månatlig ökning på 4,2 procent. Det visar Pensionsmyndighetens prognos som presenterades i förra veckan.

Feministiskt Perspektiv har i flera artiklar beskrivit hur hårt det nuvarande pensionssystemet slår mot kvinnor. Socialförsäkringsminister, Annika Strandhäll, initierade i våras ett delprojekt inom Pensionsgruppen som ska analysera och "bemöta" skillnaden mellan kvinnor och mäns pensioner. Ministern menade då att ingen trodde när pensionsöverenskommelsen sjösattes i mitten av 1990-talet att ojämlikheten mellan könen skulle visa sig vara så stor.

– Sossarna sålde ut kvinnorna, sade Agneta Stark till Feministiskt Perspektiv för ett halvår sedan. Det utredarna prioriterade var att få upp LO-männens pensioner. Samma femtonårsregel som skyddade kvinnors pensioner gynnade också Saco-männen. Då offrade man kvinnorna. Men Saco-männen har än i dag kvar sina höga avtalspensioner. Det har inte kvinnor.

Att garantipensionen förblir oförändrad eller sänks 2016 beror på att den räknas ut i förhållande till prisbasbeloppet som bygger på konsumentprisindex och följer det allmänna prisläget.

Garantipensionärerna kommer dock att få ta del av den skattesänkning regeringen utlovat samt en höjning av bostadstillägget på i genomsnitt 90 kronor i månaden. Däremot kommer avgiften för hemtjänsten att höjas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV