Startsida - Nyheter

sthlmpride15: Lesbisk kraft vill skapa frihet från män

Dagens feministiska organisering har jämställdhet som ledord: Jämställda heterosexuella förhållanden, jämn arbetsfördelning i hemmet och jämna löner. Hur förhåller sig den ideologi som finns inom den etablerade feminismen till lesbiska kvinnors livsvillkor? Hur såge agendan ut om lesbiska finge sätta den? Detta var ämnet för Lesbisk krafts panelsamtal Den lesbiska agendan på Pride House i måndags.

Panelen bestod av Fanny Åström, Linn Engström, Malin Bornhöft, Athena Lich och Maria Ramnehill. Det var Lesbisk krafts andra icke-könsseparatistiska arrangemang någonsin. Samtalsrubriken var en drift med den inom USA:s religiösa höger populära konspirationsteorin om en homosexuell dagordning för världsherravälde.


Kodväxling av språk

Engström inledde med att beskriva den skiljelinje som hon upplever finns mellan HBTQ-rum och feministiska diton. Som lesbisk feminist kodväxlar man språk när man rör sig mellan dem trots att lesbiska historiskt har haft en framträdande roll inom kvinnokampen.

– Feminism historiskt handlar om kvinnors frihet från män, sa Lich. Vi ska vara politiskt och ekonomiskt fria att leva utan män. Vi ska inte sugas ut i obetalt hemarbete och vår kraft ska inte förbrukas till att trycka ned oss.

– Tanken är så här; varför ska vi främja kvinnors plats i samhället, sa Engström. Vad ger det oss om vi inte har några män att gå hem till? Då kan man ju säga att en feministisk kamp handlar om oberoende för att kunna bryta sig fri. Att man inser att man har de ekonomiska resurserna för att kunna leva ett mansfritt liv.


Göra heterosexualiteten mer uthärdlig

– Hela jämställdhetsprojektet går ju ut på att göra heterosexualiteten mer uthärdlig för kvinnor, menade Åström. Poängen är att kvinnor i heterosexuella relationer ger av sin kraft, sin bekräftelse och sin kärlek för att få social och ekonomisk trygghet i utbyte. Det är det som är heterosexualitetens grundläggande mekanism. En lesbisk feminism handlar då om att vi ska ge av det här till varandra i stället.

– Alla är vi i det kapitalistiska systemet, konstaterade Bornhöft. Oavsett läggning, förutsättningar och så. Vi vill skapa frihet från kapitalismen för alla kvinnor. Vi inom Lesbisk kraft fokuserar på kvinnor och kapitalismen skadar kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV