Under tisdagen var det prideparad i Östersund – den första sedan 2011 då RFSL:s lokal brändes ner. 200 personer tågade genom staden på eftermiddagen: – Vi startar igång Pride i år för att vi måste visa att vi finns. I en relativt öppen stad som Östersund ändå är måste vi påminna oss om att förtrycket fortfarande existerar, säger Johan Lunnelie, RFSL:s vice ordförande för Jämtland och Härjedalen.
Under tisdagseftermiddagen samlades cirka 200 personer i Österängsparken. En färgglad skara tågade genom stan till tonerna av Dancing queen och andra discodängor. Det är den första Pride-paraden som arrangeras i Östersund sedan 2011.
Paraden fortsatte ända ner till Residensträdgården där landshövdingen Jöran Hägglund höll välkomsttal och arrangören RFSL informerade om föreningens framtida arbete. Bland annat avslöjades att en ny föreningslokal i Östersund snart är färdig för inflyttning och där RFSL ska ha caféverksamhet. Regnbågsparaden arrangerades av RFSL i samarbete med Storsjöyran och ABF.
Ingrid Mårtensson Feministiskt initiativ Jämtland.
På plats pratade Feministiskt Perspektiv med Ingrid Mårtensson, kassör på Feministiskt Initiativ Jämtland och även ledamot i den nationella styrelsen för Fi.
Hur går det för lokalavdelningen Fi Jämtland?
– Vi var ju en medlemsavdelning fram tills i fjol men efter valet organiserade vi oss ytterligare och blev en lokalavdelning med styrelse, årsmöte och så vidare. Efter valet var vi 180 medlemmar vilket är den högsta siffran hittills men sedan blev det en dipp eftersom medlemskapet går ut efter ett år om du inte aktivt förnyar det. Nu börjar vi se en återhämtning igen och vi är idag 59 medlemmar.
Hur jobbar ni?
– Vi har en studiecirkel där vi går igenom det politiska dokumentet och vad Fi står för. Vi diskuterar begrepp som intersektionalitet, tolkningsföreträde och normkritik. Vi har även haft besök av forskare som kommit och berättat om den senaste genusforskningen. I övrigt är tanken är att synas så mycket som möjligt.
Hur gör ni det?
– Som att vara här till exempel. Vi har också varit med i Ånge-Pride där vi körde en ”Queer Workshop”. En Workshop om att vara queer i landsbygd. Poängen med det är att förstå att det är skillnad mellan landsbygd och glesbygd. Det som till exempel är landsbygd i Skåne innebär inte samma villkor som att bo i Norrlands inland. Där jobbar vi i Jämtland ihop med de andra norra länen i Fi för att vidga feministiskt Initiativs politik. Så det finns saker vi kan göra för att få jämtar att tycka att det här är en bra politik. Vi kan möta problemen som finns just här och beskriva vad Fi Jämtland kan göra lokalt. Det är av samma anledning som vi är här, för att i vår landsbygd har vi ju med queer-perspektivet. Jag är till exempel uppväxt i en bygd med 160 invånare där alla känner alla. Fortfarande är det så att den som inte passar in blir det udda inslaget. Där finns mycket att lära och att förändra.
Vad har Fi Jämtland för planer för framtiden?
– Vi ska starta igång studiecirkeln igen och komma ut med vårt budskap ytterligare genom att synas på olika arrangemang. Vi ska ha en säkerhetspolitisk manifestation den nionde augusti på årsdagen av den andra atombomben. Målet är ju att komma in i Kommunstyrelse och i Landsting nästa val. Fram till dess jobbar vi med aktivism.
Vad tror du om chanserna inför nästa val då?
– Jag tror på att vi klarar det!
Över förväntan
RFSL:s Vice ordförande för Jämtland och Härjedalen Johan Lunnelie var också på plats i Residensparken.
Hur har det gått i dag?
– Jag kunde aldrig tänka mig att det skulle bli så bra. Vi tänkte väl att det skulle komma mellan femtio och hundra personer. Men det verkar vara runt tvåhundra så det är verkligen över förväntningarna. Jag är nöjd men väldigt trött efter hårt arbete.
Det är den första paraden sedan 2011. Vad är anledningen till att ni drar igång igen?
– Jag tror att Pride lades på is efter 2011 eftersom vår förra lokal brann ner. Vi startar igång Pride i år för att vi måste visa att vi finns. I en relativt öppen stad som Östersund ändå är måste vi påminna oss om att förtrycket fortfarande existerar. Det finns rasism och hat i Sverige och det måste bekämpas och vi måste fortfarande kämpa för våra rättigheter, säger Johan Lunnelie.