Startsida - Nyheter

#säfflepride15: Någonting stort har hänt

Rädsla. Några dagar innan regerade den fortfarande. ”Vi vill inte ha tomater och ägg slängda på oss” sade det välkända paret. Men på paraddagen när de såg hur många som gick, så gick de med. ”Vi går för de som inte vågar” sa en vän. Något har hänt. Staden i rött tegel har förändrats.

Jag trodde inte att detta var möjligt, inte i mina vildaste drömmar. Inte så många människor. En urscen i staden. Jag såg inget slut. I det ögonblicket förändrades jag. Eufori. Jag dog och föddes på nytt. Dagarna efter var stadens Prideparad på löpsedlar och förstasidor med ord som ”jättesuccé”. Har någon sett slutet på tåget?


Stort steg framåt

I Säffle kommun bor cirka 15 000 invånare. I prideparaden 25 juli 2015 vandrade cirka 1 500 människor. Det innebär att 10 procent av befolkningen gick i paraden. Samma jämförelse av Prideparaden i Stockholm eller Göteborg ger båda runt 5-6 procent.

Säffles siffror visar att små städer kan ta ledningen i förändringen. En förändring för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, och för rätten att älska vem du vill.

Riksmediernas rapportering om glesbygden är ofta pessimistisk. Därför är Säffles parad viktig att uppmärksamma. Säffles Pridesuccé är ett stort steg framåt för berättelsen om glesbygden i vårt land.


”Hand i hand på Stortorget”

”Det var första gången jag såg två män gå hand i hand på Stortorget” sa en vän.

Dela denna berättelse. Dela den nu medan Prideveckan pågår i Stockholm, så att så många som möjligt nås.

Hela vårt land är i förändring. Den progressiva rörelsen för mänskliga rättigheter för alla har bara börjat. Om 10 procent av stockholmarna tågar på lördag accelererar den. Låt det ske.

Har någon sett slutet på tåget?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV