Startsida - Nyheter

Sjuksköterskeflykten från Karolinska fortsätter

Akutvårdsavdelningen AVA2 är en så kallad intagningsavdelning och företrädare på Vårdförbundet är oroliga för att sjuksköterskeflykten kommer att innebära att vårdplatserna minskar eller att avdelningen läggs ned.

– Då kommer patienterna backa tillbaka till oss på akuten, för vart ska de annars ta vägen? säger Madeleine Arpell, sjuksköterska på akuten i Solna och förtroendevald för Vårdförbundet, till tidningen Vårdfokus.

Att omkring 20 sjuksköterskor nu sagt upp sig från AVA2 är den senaste i en rad avhopp från Karolinska universitetssjukhuset. Vid akuten i Huddinge har över 30 sjuksköterskor sagt upp sig på drygt ett halvår och vid onkologiska kliniken slutade över 50 sjuksköterskor. Lön och arbetsmiljö anges som de främsta orsakerna.


För högt tryck på akutmottagningarna

Bengt Eriksson, verksamhetschef på akutkliniken i Solna, tycker inte att problemet med personal som säger upp sig ligger på sjukhusnivå. Han anser att problemet med att behålla personal beror på ett alltför högt tryck på akutmottagningarna samt för få och för små satsningar på vården.

– Utvecklingen inom till exempel cancervården går bara fortare och fortare vilket innebär att belastningen på vårdapparaten blir väldigt mycket större. Ändå har resurserna till akutsjukvården inte hängt med. Det svenska samhället vill inte satsa mer, säger han till tidningen Vårdfokus.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV