Startsida - Nyheter

Ohållbara arbetspass på Sahlgrenska sjukhuset

Vårdförbundet har gjort akuta arbetsmiljöronder på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg efter förtvivlade samtal från flera medlemmar.

En sjuksköterska hade varit tvungen att arbeta fyra dubbelpass på en vecka. Ett sådant pass kan betyda att arbetet börjar kvart i sju på morgonen och slutar först halv tio på kvällen alternativt jobb både kväll och natt, sammantaget 18 timmar.

– Det var en av de jobbigaste arbetsmiljöronder jag gjort. Det här är arbetspass som arbetsgivaren beordrat, säger huvudskyddsombudet Monika Djurner, till tidningenVårdfokus. Situationen är värst på medicinklinikens avdelningar.

– Vi visste att det skulle bli tufft när vi gick in i sommaren och vi har varnat arbetsgivaren. De skyller på att det inte finns sjuksköterskor, men vi anser att det inte handlar om en brist utan på att villkoren är för dåliga, säger Monika Djurner. Om inte arbetsgivaren kan presentera en åtgärdsplan som Vårdförbundet finner godtagbar görs en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Vi anser att det enda som går att göra med omedelbar effekt tyvärr är att dra ner på antalet vårdplatser. Den här situationen håller inte i två och en halv vecka till, säger Monika Djurner till Vårdfokus.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV