En okänd man gick till attack mot ett läger nära Älvsborgsbron i Göteborg natten till lördag. Han högg rakt genom ett tält med en machete. En kvinna som sov i tältet skadades av huggen och skrek. Feministiskt Perspektiv talade med Ulrika Falk, verksamhetsansvarig för arbetet med utsatta EU-medborgare på Räddningsmissionen i Göteborg.
– En man attackerade vårt tält med en hammare och machete. Han högg mig flera gånger. Mitt skrik gjorde att jag väckte hela lägret och en man sprang upp mot motorvägen för att ringa polisen, säger kvinnan till Expressen GT.
Mannen hällde även en vätska över tältet som han tände på. När kvinnan skrek kom en annan man som också bodde i lägret ut ur en av de fyra husvagnarna för att se vad som försiggick. Då gick gärningsmannen till attack med en hammare mot mannen och slog honom i huvudet.
Innan gärningsmannen tog sig därifrån hällde han över vätska och tände eld på husvagnarna. Tre av dem sattes i brand.
Ingen av de totalt elva personerna som bodde i lägret blev allvarligt skadad i attentatet, som av polisen rubricerats som grov mordbrand och grov misshandel. En utredning har nu påbörjats för attacken som verkar vara bland de värsta av sitt slag i Göteborgsområdet.
Ulrika Falk, verksamhetsansvarig för arbetet med utsatta EU-medborgare på Räddningsmissionen i Göteborg, betonar att människorna hon möter är starka personer som lever under svåra förhållanden.
– Genom den fria rörligheten har många romer lyft den romska frågan och skapat en stor medvetenhet kring den utsatthet som finns i många av Europas länder. De som vi möter här [i Sverige, reds anm.] är resursstarka personer, att ta sig genom Europa och överleva på våra gator, samla in pengar och vara väldigt målmedveten är krävande, säger hon till Feministiskt Perspektiv.
– Det är klart att människor som tvingas leva utomhus och som lever under så osäkra förhållanden inte mår bra, som är exkluderade från samtliga samhällen – såväl i Bulgarien, Rumänien och Sverige. Man har inte sina mänskliga rättigheter tillgodosedda, självklart skapar det en enorm stress och ohälsa.
Hur ser situationen ut för hemlösa EU-migranter i Göteborg?
– Många etablerade stora partier har flyttat fram sina positioner med mer fientlig ton, en främlingsfientlig ton i den här frågan. Och det vet vi utifrån historien att det flyttar fram positionerna för våld mot utsatta grupper. I Göteborg finns härbärgen men där får man sova begränsad tid, man tvingas sova i buskage vilket skapar mycket stress och bidrar till ohälsa. Men sedan har vi flera verksamheter som också möter upp de utsatta EU-medborgarnas behov.
Hur ser hotbilden ut mot den här gruppen?
– Många av de romer vi möter beskriver att man oftare än tidigare blir utsatt för personer som spottar, sparkar och säger nedsättande saker till dem som försörjer sig i gatubilden. Och inte minst nu det här fruktansvärda dådet som skedde i helgen.
Bland utsatta EU-medborgare finns en särskild utsatthet för kvinnor, säger Ulrika Falk:
– Man lyfter sällan kvinnors särskilda utsatthet som finns bland utsatta EU-medborgare. Både vad gäller hälsa och våldsutsatthet. Generellt sett är det väldigt många kvinnor som tvingas vara utomhus som är gravida till exempel. Många är också utsatta utifrån en tradition i vilken de är underordnade män. Det finns inga särskilda insatser för det. Jag tycker att kvinnorna i den här frågan blir väldigt osynliggjorda, man lyfter inte just deras utsatthet.