Det var Astri som köpte familjens älskade Sjösala. Evert var på resa och telegraferade ”Köp!”, hon lånade pengar av sin gudfar skulptören Carl Milles och Sjösala blev deras, berättar curator Maria Taube som har gjort utställningen om sin mormor skulptören Astri Bergman Taube (1898-1980) på Gustavsbergs Porslinsmuseum utanför Stockholm. Utställningen pågår till den 6 september.
Utställningen fokuserar på hennes konstnärliga gärning som skulptör, men lyfter även fram hennes insatser som tecknare, formgivare och konsthantverkare.
Maria Taube, dotter till Ellinor (Brevet från Lillan) berättar att hon minns sin mormor som en kvinna ständigt i arbete. Till och med bröllopsresan med maken Evert Taube var en arbetsresa som resulterade i en gemensam ”baby” – en utställning på galleri Gummesson. Året var 1926 och Nationalmuseum köper in debutanten Astri Bergman Taubes skulptur av ”Sverker, 7 dagar”. Så är hon en etablerad konstnär. Sin första skulptur gjorde hon i materialet plastelina redan vid två års ålder, berättar Maria Taube.
Barnporträtt
Astri Bergman Taube fick tidigt offentliga uppdrag. I stort sett försörjde hon familjen på 40-talet när Evert Taube mest var ute och reste. I utställningen på Gustavsbergs porslinsmuseum visas skulpturer, teckningar, akvareller, litografier och konsthantverk, tillsammans med ett urval fotografier och annat arkivmaterial från Taubearkivet i Göteborg.
Samtidigt med utställningen har Gustavsberg låtit göra en ny tallrik i vitt porslin med dekor av industriformgivare Jan Landqvist i samarbete med Taubesällskapet. Tallriken är dekorerad med gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol efter Evert Taubes Sjösalavals. Viss del av intäkten kommer att gå till fonden för ett framtida Taubemuseum.