Samma dag som ordföranden i försvarsutskottet i den amerikanska kongressen, senator John McCain besökte Sverige, landade även Selahattin Demirtaş, ledare för prokurdiska socialdemokratiska HDP på inbjudan av Olof Palmes internationella centrum. På torsdagen tog utrikesminister Margot Wallström emot Demirtaş och under en presskonferens betonade båda vikten av att återuppta fredsförhandlingar i Turkiet samt öka stödet i kampen mot IS.
Turkiet befinner sig i politisk kris. President Recep Tayyıp Erdoğan som förlorade egen majoritet efter valet i juni har misslyckats med att bilda en koalitionsregering. Den tvååriga fredsprocessen med terrorstämplade kurdiska rörelsen PKK har kollapsat sedan massakern på 33 aktivister i staden Suruç den 20 juli och PKK:s hämnd med mordet på två polismän i deras hem. Nu talas det om ett nyval i Turkiet.
Folkets demokratiska parti (HDP) kom med 13 procent av rösterna, ut som vinnare efter valet tack vare gräsrotsaktivisters valkampanj. HDP:s moderna partipolitiska modell, med fokus på jämställdhet och lika rättigheter, har förändrat den politiska scenen i Turkiet. I partiet ingår alla etniska och religiösa grupper, hbtq-personer, kvinnor och ledningen delas lika mellan män och kvinnor.
Vid presskonferensen på Rosenbad efter det informella samtalet med HDP:s partiledare Selahattin Demirtaş, berömde utrikesminister Margot Wallström partiet för dess breda representation när det gäller kön och etnicitet.
Oroligt Turkiet ett bekymmer
Med stor oro ser Sverige på krisen i Turkiet och beklagar djupt att fredsprocessen med PKK är frusen, meddelade Wallström.
I samtalet med HDP:s ledare uppmuntrade Wallström honom till större ansvarstagande för att fredsprocessen återupptas och våldsspiralen bryts.
Både Wallström och Demirtaş uppskattade de goda relationerna och samarbetet mellan Sverige och Turkiet, samt det strategiska partnerskapet som omfattar handel och miljö.
– Turkiet är en viktig partner för EU i kampen mot terrorism och extremism, sade Wallström.
Speciellt nämnde utrikesministern det stora humanitära ansvar som Turkiet tagit på sig när det gäller cirka 200 000 flyktingar från Syrien.
Turkiska medborgare vill ha fred
– Stabilitet i Turkiet bidrar till stabilitet i Syrien och Irak, betonade utrikesminister vid konferensen.
Selahattin Demirtaş konstaterade att alla nationer och trossamfund ska kunna leva i harmoni i regionen och att Turkiet kan leda en fredsprocess i Mellanöstern.
– Det råder kaos i Turkiet och Mellanöstern och vårt parti uppfattar sitt ansvar. Vårt parti uppmanar ingen att ta till vapen, det är inte lösningen på konflikten. Vi har tagit avstånd från våld och talar om behovet av vapenvila och att återgå till förhandlingarna för fred… Det turkiska samhället vill ha fred och ro. Som parti är vi redo att arbeta för vapenvila, sade HDP:s partiledare.
Selahattin Demirtaş betonade dock vikten av att stödja de grupper som krigar mot Daesh/IS.
– IS är en fara för hela mänskligheten.
Demirtaş också uttryckte glädje över de goda relationer mellan systerpartiet Socialdemokraterna och HDP.
När det gäller uppgifter om nytt val i Turkiet önskade Demirtaş att det ska bli ett demokratiskt val som leder till ett demokratiskt system och därmed förstärker relationen till Sverige ännu mer. Margot Wallström uttryckte stöd för HDPs deltagande i det eventuellt nya valet.
Opinionsmätningarna visar att stödet för HDP ökar medan AKP förlorar fler väljare. Wallström menade att Sverige även kan ha rollen som förmedlare mellan parterna i konflikten om så krävs.
Protesten mot HDP
Utanför Rosenbad stod en liten grupp av sammanlagt tio personer med plakat som kritiserade HDP och krävde att Sverige inte stödjer partiet.
– Vi är emot HDP eftersom det är ett odemokratiskt parti som stödjer PKK, sade en av deltagarna.
Representerar ni någon organisation? Stödjer ni regeringspartiet AKP?
– Nej, vi tar ingen ställning till AKP, vi är emot HDP.
Hur hittar ni varandra för att samlas här om ni inte är en organisation? Har ni drabbats av PKK personligen?
– Vi är vänner. Jag känner folk, bland annat poliser, som drabbats av PKK:s våld.
Hur ska man stödja kurders demokratiska rättigheter i Turkiet tycker ni?
– Jag har inget problem med ett kurdiskt parti, kurdiska rättigheter representeras av de andra partierna inom parlamentet också. Men terrororganisationer ska inte stödjas.
Kurdiska städer under attack
I ett pressmeddelande daterat 19 augusti, uppger Women’s Freedom Assembly att flera kurdiska städer vid Diyarbakır provinsen och nära gränsen till Syrien och Irak sedan förra veckan är under den turkiska militärens belägring. Inga får lämna dessa städer, många civila är döda och skadade och det finns farhågor om en massaker, meddelar kvinnogruppen. En delegation av 15 kvinnor, bland dem HDP-riksdagsledamöter, journalister och kvinnorättsaktivister, har tagit sig in Silvan, en av de belägrade städerna. ”Internet och telefonlinjer är stängda, det är omöjligt att kommunicera med de utsända, det hörs kraftiga explosioner och skottlossning från staden”, skriver kvinnogruppen som uppmanar omvärldens kvinnor att höja rösten för att hindra en massaker i dessa städer.