Startsida - Nyheter

Nytt centrum för feministisk posthumanistisk forskning

Forskningsprogrammet The Seed Box: An Environmental Humanities Collaboratory har till hösten fått 40 miljoner kronor från Formas och Mistra för att skapa ett centrum för feministisk, posthumanistisk forskning. Biträdande professor Cecilia Åsberg ledde den stora programansökan och kommer också att fungera som programchef i denna stora satsning.

– Det vi gör är att undersöka den formativa relationen mellan människor och miljö, säger hon.

Genusvetenskaperna har hjälpt till att skapa nya begrepp och att kartlägga nya kunskapsområden och de har gett oss avancerade redskap för att diskutera frågor om kropp, natur, djur och teknik, säger hon till Nationella sekretariatet för Genusforskning.

Denna tanke, kombinerad med feministiska och anti-koloniala forskartraditioner, kommer att genomsyra all verksamhet som nu får sitt nav vid institutionen för Tema i Linköping.

– Det är en verksamhet som vi ska försöka hitta mer pengar till. Här på Tema Genus och vid The Posthumanities Hub på Tema, Linköping har vi haft flera gästforskare som kommit hit på egna pengar, men kan vi hjälpa till att få hit fler, så blir det ett viktigt sätt att verkligen bli det epicenter för den här sortens forskning, som vi vill bli, säger Åsberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV