Startsida - Nyheter

Sydafrika: Oscar Pistorius kvar i fängelse tills vidare

Den sydafrikanske idrottsstjärnan Oscar Pistorius, känd också genom smeknamnet Blade Runner, dömdes förra året för dråp av sin flickvän Reeva Steenkamp och men skulle i veckan ha släppts för att avtjäna resten av sitt femåriga straff i husarrest. Detta sköts dock upp efter att den sydafrikanske justitieministern Michael Masutha i ett uttalande i förra veckan sade att beslutet om att Pistorius bara skulle behöva sitta av tio månader i fängelse inte var genomtänkt och den paralympiske idrottsmannens frigivning stoppades.

Underlaget som Masutha har hänvisat till är en skrivning i lagen som säger att en dömd person måste avtjäna en sjättedel av sitt straff, Masutha menar att först därefter får frigivning diskuteras. Men i Pistorius fall togs beslutet om hans frigivning redan i juni i år. Enligt den brittiska tidningen The Guardian ska Masutha ha valt att stoppa frigivningen efter att kvinnoorganisationen The Progressive Women's Movement of South Africa lämnat in en namninsamling i protest mot Pistorius skulle släppas fri.

Oscar Pistorius sköt ihjäl Reeva Steenkamp i hemmet i februari 2013. Hans försvar är att han sköt därför att han hörde ljud i badrummet och trodde att det var en inbrottstjuv. Åklagarsidan har hävdat att det var ett överlagt mord, något domaren i målet inte ansåg, i stället dömdes han för att utan uppsåt ha råkat döda Steenkamp. I november kommer fallet att tas upp i högsta domstolen efter att åklagarsidan överklagat domen, åklagaren i målet driver fortfarande att Pistorius ska dömas för mord.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV