Startsida - Nyheter

Riskbedömningarna brister på tre av fyra vårdarbetsplatser

Vård och omsorg är den sektor där belastning är en av de vanligaste orsakerna till anmälda arbetsskador inom de inspekterade kvinnodominerade branscherna.

– Män och kvinnor har samma rätt till en bra arbetsmiljö. Ingen ska behöva bli sjuk av att gå till jobbet, säger Minke Wersäll, Arbetsmiljöverket, som är en av projektledarna för det treåriga regeringsuppdraget om kvinnors arbetsmiljö som i år förlängdes med ytterligare ett år.

Kvinnor som arbetar i hemtjänsten har en betydligt sämre förutsättningar för en bra arbetsmiljö än männen som jobbar med bland annat snöröjning och vägunderhåll i kommunernas tekniska förvaltningar. Skillnaderna handlar om tidspress, resurser, möjlighet att påverka den egna arbetssituationen och antalet medarbetare per chef.

– På kvinnors arbetsplatser är riskerna osynliga. Det syns inte hur tungt det är att hjälpa en person upp ur sängen och in i duschen, på byggen är däremot farorna med exempelvis arbete på höga höjder synligt, säger Minke Wersäll. Men det handlar också om att det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar på ett helt annat sätt i de mansdominerade branscherna.


Sårbart system

Arbetsmiljöverket har inspekterat arbetsmiljön och arbetsförhållanden i 65 kommuners hemtjänst och tekniska förvaltningar. Det arbetet visar att genusmönstret, att kvinnors arbete värderas lägre, påverkar arbetsmiljön för medarbetare och chefer i hemtjänsten negativt. Ofta får dessutom socialtjänstlagen företräde i förhållande till arbetsmiljölagen i arbetet med äldre och sjuka. Så ska det inte vara, de båda lagarna löper parallellt och är jämbördiga.

– Inom hemtjänsten går ofta meddelanden och information enbart via en person. Det skapar ett sårbart system. Ofta får undersköterskan själv göra omprioriteringar och ensam ta hand om både den akuta situationen och den brukares omvårdnad som står på schemat, säger Minke Wersäll. Det samt snäva tidsramar skapar stress som i sin tur ökar risken för olyckor.

Inom den tekniska förvaltningen finns ett helt nätverk som kan ta del av och hjälpa till vid oförutsedda händelser. Inom den sektorn är det också vanligare med tilläggsbudgetar, medan den sociala- och omvårdssektorn är hänvisad till lagd budget.


Fortsatt uppdrag

Att hemtjänsten har mindre pengar att röra sig med märks. Dubbelt så många brister i inspektionsmeddelanden handlar om resurser och utrustning, till exempel för få bilar, jämfört med teknisk förvaltning.

Sedan 2012 har arbetsorsakade besvär på grund av fysisk belastning ökat hos både män och kvinnor, men hos kvinnorna är ökningen störst. Likaså har de psykosociala besvären ökat som stress och andra psykiska påfrestningar. Även här står kvinnorna för den största ökningen, från 10 procent 2012 till nästan 15 procent 2014.

Arbetsmiljöverkets uppdrag i år är att ta vara på erfarenheter från programmet. Projektet ska riktas till kvinnodominerade arbetsplatser och bidra till att kunskaper och lärdomar används i det praktiska arbetsmiljöarbetet. För att ytterligare fördjupa kunskaperna har verket gett Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet i uppdrag att göra en kunskapssammanställning över betydelsen av organisatoriska och sociala faktorer för kvinnors och mäns sjukfrånvaro.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV