Startsida - Nyheter

FN varnar Europa

”Låt oss inte låtsas om att det som EU och dess medlemsstater gör fungerar. Migrationen är här att stanna.” Detta säger François Crépeau, FN:s särskilda rapportör om migranters mänskliga rättigheter i ett pressmeddelande i dag.

Crépeau konstaterar vidare att Europa inte kommer att kunna hindra människor från att komma, eller försöka komma till världsdelen genom att bygga upp murar med hjälp av tårgas och andra former av våld mot migranter och asylsökande, genom frihetsberövande, undanhålla tillgång till grundläggande behov som tak över huvud, mat eller vatten och använda hotfullt språk eller hatiskt tal.

Därför uppmanas EU att skapa en sammanhängande och heltäckande migrationspolicy som bygger på principerna om mänskliga rättigheter. Det är det enda sättet som EU kan återta sin gräns och effektivt bekämpa smuggling och stärka migranterna, enligt rapportören.

Vidare påpekar han att säkrade gränser kräver lagliga vägar in i Europa och uppmanar européer att kräva detta av sina regeringar.

– Vi talar om män, kvinnor, barn och även spädbarn vilka har genomgått traumatiska upplevelser. Det är människor som du och jag, och ingen av oss med högtstående moral kan påstå att vi aldrig skulle göra det samma om vi var i deras situation.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV