Startsida - Nyheter

Fas 3 avvecklas

De sedan tidigare utlovade extratjänsterna ska bli verklighet. Det handlar alltså om jobb vid sidan av de ordinarie inom omsorgen. I november ska det rent formellt bli möjligt och sedan är det upp till kommunerna och landstingen att ordna platser. I höstbudgeten förra året utlovades fler än 4 000, men hur många det kan bli nu, kan Ylva Johansson inte säga.

– Det beror på hur snabbt kommuner och landsting som arbetsgivare agerar men jag är väldigt optimistisk. Den dialog jag har med kommuner och landsting visar att de vill anställa på den här formen. Jag tror att volymerna kommer att växa ganska snabbt, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Svenska dagbladet.

– Det är riktigt bra att de stoppar anvisningarna, men samtidigt kan man fråga sig varför regeringen inte vågar ta bort hela åtgärden med en gång, säger Carina Wellton, ordförande för Solrosupproret, som varit en aktiv röst i debatten om Fas 3, till Dagens Arena.

Hon tycker att extratjänsterna är lovande, men också orolig för att de kan bli ett ”uppsminkat Fas 3”. Eija-Liisa Frid från Skövde har varit inskriven i Fas 3 under tre års tid.

– Det är lite som slavarbete. Man får ingen vettig lön som man kan leva på samtidigt som man är fast i åtgärden på heltid. Det är en rävsax som är svår att ta sig ur, säger hon. Extratjänster låter verkligen bättre. Ett riktigt arbete med rimlig lön, det är vad alla behöver, säger hon till ETC.

2013 skrev musikern Nike Markelius en uppmärksammad artikel i Dagens nyheter om hur förnedrande hon och andra behandlades av i Arbetsförmedlingens i jobb- och utvecklingsgarantin. Då var hon utförsäkrad och nyopererad.

– Det är jättebra om Fas 3 försvinner, men jag har inte sett att det har hänt än. Vi får se hur det blir och vad som förs in som alternativ, säger hon som inte utesluter inte att avvecklingen sker mest för att Fas 3 har blivit så hatad och att det mest är namnet som regeringen vill bli av med. En del av de långtidsarbetslösa kan komma att erbjudas utbildning. I den kommande budgeten finns pengar till yrkesinriktade kurser på folkhögskola, där deltagarna får behålla sitt aktivitetsstöd i upp till 24 månader.

De studiemotiverande kurserna för arbetslösa över 25 år permanentas, och kurserna i svenska för invandrare, sfi, kan förlängas från sex till tolv månader. Regeringen vill också införa en möjlighet för deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin att studera på deltid.

Förutom utbildning skapas extratjänster i välfärden, planen är att förordningen ska vara klar i november i år. Hur många av de 36 000 deltagarna i Fas 3 som kommer att beröras av dem ville inte Ylva Johansson sia om.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV