Startsida - Nyheter

Jobbfokus i regeringens budget

I onsdags presenterades regeringens jobbpaket i ett inlägg om den kommande höstbudgeten, av Magdalena Andersson (S), finansminister, och Per Bolund (MP), finansmarknadsminister. En stor del av budgetsatsningarna går till bostadsbyggande, infrastruktur, utbildningsplatser och arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Bland åtgärderna finns de extratjänster i välfärden som delvis ska ersätta Fas 3, och som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) lovat presentera närmare när budgeten offentliggjorts i sin helhet.

Kommunal välkomnade att regeringen sätter jobben i fokus i den kommande höstbudgeten och betonade att Sverige för att vara ett modernt samhälle i framkant behöver en riktig välfärdsreform.

– Minst 30 000 undersköterskor måste utbildas och heltidsanställas i äldreomsorgen. Det är nödvändigt om vi ska komma tillrätta med de akuta rekryteringsbehoven, menar Kommunals ordförande Annelie Nordström.

På måndagen stod det klart att det i regeringens uppgörelse med Vänsterpartiet också ingår en satsning om 250 miljoner kronor på fritidshemmen. Också detta är en form av jobbsatsning som Kommunal välkomnar, efter att länge ha larmat om allt större barngrupper, minskande personaltäthet och ökad andel anställda utan behörighet.

– Det är mycket positivt att man från politikens håll förstår att satsa på denna centrala verksamhet. Men det är också viktigt att satsningen fördelas på ett genomtänkt och kunnigt sätt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV