Startsida - Nyheter

Åsa Simma ny teaterchef för Giron Sámi Teáhter

Åsa Simma har utsetts till till ny teaterchef av Giron Sámi Teáhters styrelse. Simma har påbörjat sin anställning och har knutit flera personer och samarbeten till teatern, bland annat den skoltsamiska regissören Paulina Feodoroff, som varit ordförande vid Nordiska Samerådet.

- Samarbetet med Paulina Feodoroff är en stor ära och en önskan som går i uppfyllelse. Paulina Feodoroff är i nuläget den enda utbildade samiska teaterregissören, hon har en stark politisk ådra i sitt konstnärskap och hennes föreställningar och filmer har väckt mycket uppmärksamhet, säger Åsa Simma i ett pressmeddelande.

I höst lyfter Giron Sámi Teáhter fram en helt ny samisk dramatiker, Kenneth Hætta med föreställningen Reaktor. I den skildrar framtid, samtid och forntid och problematiserar stora ämnen som energiutvinning, resursbruk, konsekvenser och ansvar.

- Det är sällan man får ett manus som handlar om en tid som ännu inte kommit. Det är skrivet av en samisk person med stor kunskap och erfarenhet inom samisk kultur och samhälle, Vi hoppas det kan leda till att nya berättare kan utvecklas inom teatern för framtida produktioner, säger Åsa Simma.

Åsa Simma brinner för att stärka samisk identitet genom språk och kulturkompetens. Hon vill förtydliga Giron Sámi Teáhters position i kulturlivet.

- Det finns mycket duglighet och kunnighet inom teater i alla de tre nordiska länderna, som hittills inte visats för teaterns publik, säger Simma.

För närvarande utspelar sig en stark aktivistisk våg i det samiska samhället, som visar ett starkt engagemang som är inspirerande för teatern som konstform.

- När jag är i Kiruna och ser de gamla fjällmassiven som funnits där i miljontals år, de fanns före mig och de står kvar efter mig, känner jag att jag har bråttom. Vi som människor har ett kort liv och mycket att uträtta, säger Åsa Simma.

Åsa Simma kommer närmast från International Sámi Film Institute och har lång erfarenhet av scenkonst nationellt och internationellt, med nätverk i många urfolkskulturer. Hon har bakgrund som skådespelare, jojkare, regissör och manusförfattare. Hon var med i den fria teatergruppen Dálvadis, en pionjärverksamhet som spelade på samiska utan fast scen med turnéer i Norden och Europa. Teatergruppen lade grund för det som idag utgör Giron Sámi Teáhter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV