Startsida - Nyheter

Stora utmaningar för kvinnorna som kan ta makten i Taiwan

President- och parlamentsvalet närmar sig och mycket står på spel i Taiwan. Taiwaneser är oroliga och den sociala och politiska temperaturen är hög. De senaste månaderna har studenter protesterat vid flera av landets universitet och gymnasium.

Enligt studenterna är den nya läroplanen (för den avslutande delen av den obligatoriska utbildningen, som motsvarar svenskt gymnasium i utbildningsnivå) Fastlandkina-centrerad, och i mitten på juli tvingade sig ett 50-tal studenter in på utbildningsdepartementet i huvudstaden Taipei. Hsi-chi Tsai, talesperson för studenterna i det kommunala gymnasiet Cheng Yuan i huvudstaden, säger att den nya läroplanen omfattar de flesta ämnena och att många av hennes kamrater frågar sig hur de skall kunna värja sig mot det historiskt inkorrekta materialet. Enligt en del akademiker är närmare 60 procent av Taiwans historia omskriven i de nya läroböckerna som utbildningsministeriet har tagit fram.

När den nya läroplanen lanserades sade utbildningsministern att fyra offentliga forum skulle hållas, men de offentliga samtalen om den nya läroplanen avblåstes redan efter första forumet, efter att utbildningsministern Se-hwa Wu vägrat svara på studenternas frågor. Till taiwanesisk media har Nationalistpartiets Se-hwa Wu sagt att studentprotesterna är iscensatta av oppositionen och att skolor får tre år på sig att byta ut de gamla böckerna mot de nya.


Utbildningsministeriet backar inte

Utbildningsministern tycks sakna tilltro till studenternas kapacitet att tänka själva. Studenterna i Norra Taiwans nätverk mot förändring av läroplanen (朱震) har svarat att de kommer fortsätta med sina protestaktioner till dess att den nya läroplanen dras tillbaka och hjärntvätten upphör. Utbildningsministern har i sin tur replikerat att den nya läroplanen inte kommer att dras tillbaka och, efter intrånget på utbildningsministeriet, låtit meddela att nya säkerhetsåtgärder kommer att införas. Den första säkerhetsåtgärden är redan på plats – ett tre meter högt metallstängsel finns nu kring utbildningsdepartementet.

Taipeis borgmästare Wen-je Ko (partilös), har kritiserat utbildningsministern för dennes ovilja att diskutera kontroversen som den nya läroplanen har skapat. Enligt borgmästaren har presidenten och utbildningsministern inte klargjort sina planer innan läroplanen sattes i verket, vilket har resulterat i reaktioner som utvecklats till en situation där polisen måste tillgripas. Det borde inte ha gått till på detta vis, anser borgmästaren.

I början på augusti publicerade Nationalistpartiet en opinionsundersökning som visar att protesterna mot den nya läroplanen inte har stöd hos allmänheten. Någon dag senare publicerade Demokratiska framstegspartiets en opinionsundersökning som visar att allmänheten anser att regeringen skall avvakta med den nya läroplanen. Samtal mellan regeringen och studenter har inletts men avbrutits i ilska och frustration och nu håller studenter en kontinuerlig sittprotest på torget utanför utbildningsdepartementet.


Jämställdhetsfrågor

Taiwanesisk lagstiftning förbjuder könsrelaterad diskriminering, jämställdhetsfrågor uppmärksammas i den politiska debatten och likabehandling eftersträvas på arbetsplatser, inom utbildning och hälsovård, men kvinnomisshandel och våldtäkt i hemmet, anses vara vanligt förekommande. Misshandlade kvinnor har rätt att kräva skydd av polisen, vilket utnyttjas i allt högre utsträckning, enligt myndigheten, och domare har laglig rätt att utfärda besöksförbud och att ställa en misstänkt gärningsman inför rätta för offrets räkning, utan offrets medgivande. Men denna typ av brott betraktas av många som en familjeangelägenhet – den traditionella uppfattningen är att lagen inte gäller innanför hemmets väggar – vilket får till följd att problemet blir svårt att åtgärda.

Andelen förvärvsarbetande kvinnor är hög. Enligt arbetslagstiftningen gäller lika lön för lika arbete och inom den offentliga sektorn finns regler som föreskriver att minst 25 procent av de anställda på olika nivåer måste vara kvinnor. Och även om kvinnor är underrepresenterade i högavlönade yrken, har ledningen i vissa stora företagsgrupper, i samband med grundarens frånfälle eller pensionering, övergått till en dotter och inte per automatik till den äldste sonen.


Sexism mot politiker

Parallellt ökar misogynin inom lokalpressen enligt flera kolleger. I förra årets lokalval publicerades till exempel en av de kvinnliga politikernas porträtt påklistrat på en kropp i bikini, medan en annan kvinnlig politikers porträtt användes i ett kollage som var omslag på ett pornografiskt magasin. En sorts kommentarer som de manliga politikerna inte har fått uppleva. En del av kollegerna menar att journalister spär på stereotypa föreställningar och genom sina sexistiska publiceringar legitimerar en nedvärderande syn på kvinnor.

Sedan 2008, då Ying-jeou Ma blev vald till president och Nationalistpartiet (Kuomingtang, KMT) åter kom till makten, har kontakten med Kina ökat och Taiwans relation till Kina förbättrats markant. Det kan vara en del i förklaringen till den ökade misogynin.


”Ett land, två system”

Folkrepubliken Kinas nuvarande president Xi har vid flera tillfällen gett sin programförklaring för Taiwan: ”ett land, två system”, men Nationalistpartiets vilja att stärka det ekonomiska samarbetet har mötts av folkligt motstånd i Taiwan. Detta har dock inte hindrat regeringen och presidenten från att fortsätta enligt överenskommelsen med Fastlandskina. I början på året meddelade Xiaoguang Ma, talespersonen för Centralkommitténs representation i Taiwan, att Folkrepubliken Kina har ändrat regelverken och underlättat för taiwaneser att studerar och arbeta i Fastlandskina. I juni, vid Kinas och Taiwans fjärde årliga konferens om äktenskap och familj, där närmare 180 delegater från ländernas lokala och nationella administrationer möttes, slogs det fast att de 360 000 blandäktenskap (mellan fastlandskineser och taiwaneser) som finns registrerade i Fastlandskina ”förstärker uppfattningen att folk på de två sidorna är av samma familj”.

Samtidigt varnade feminister och människorättsaktivister i Beijing sina systrar och bröder i Taipei för Fastlandskinas nuvarande politiska ledning. De anser att det stora antal jurister som har fängslats i Kina den senaste tiden är ett första tecken på fascism.

Ray Burghardt, ordförande för Amerikanska institutet i Taiwan, meddelade å sin sida under våren att USA de senaste åren ”både har omvärderat och omdefinierat sättet på vilket det tänker kring Taiwan”. Och under en presskonferens i början på sommaren sade USA:s man i Taiwan att USA har börjat ”ta in Taiwan i sin egen rätt och inte som ett bihang eller som en liten del i relationen till Beijing”. Han påminde även om att ”Taiwan är USA:s tionde största handelspartner och sjätte största källa till utländska studenter”. Burghardt förklarade att USA nu har fokus på tre områden när det gäller Taiwan: stärka Taiwans förmåga att stå emot aggression och påtvingade åtgärder, stärka Taiwans mångfacetterade och öppna ekonomi samt att hjälpa Taiwan att få den respekt som det förtjänar internationellt.

Kort sagt: Företrädare för världens två största ekonomier verkar på många plan och taiwanesernas oro är befogad. Deras möjlighet att själva välja ekonomisk politik och leda utvecklingen gällande livsstil och moral är beskuren, och de taiwanesiska studenterna (i Taiwan, USA och Kina) används i striden om kunskap, värdegrund och ytterst om ekonomisk makt.

Vilken agenda har då Demokratiska framstegspartiets Ing-wen Tsai och Nationalistpartiets Hsiu-chu Hung för Taiwan? Kommer presidentkandidaterna att lyfta frågan om det utbredda våldet i hemmet under valkampanjen? Hur kommer Hung, som stöds av Kina, och Tsai, till vilken USA sätter stort hopp, att värja sig mot USA:s och Kinas förmyndarskap? Hur kommer de att bemöta det misogyna medieklimatet? Det skall bli spännande att följa presidentvalskampanjen!

Nationalistpartiets kandidat, Hsiu-chu Hung

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV