I höstens första EU-krönika lovar Malin Björk att kämpa för ett öppnare Europa som präglas av internationell solidaritet istället för nationalism, kvinnofientlighet och rasism. Och allra främst lyfter hon behovet av kraftsamling när det gäller människor på flykt. ”Det är vårt ansvar att här och nu vara pragmatiska och fokusera på att söka politiskt framkomliga vägar”, skriver hon.
Nu börjar mitt andra år som EU-parlamentariker. Energin och kamplusten är stark och jag kommer med all kraft ta mig an den lavin av möten och rapportskrivande, förhandlande, resor och omröstningar, som mitt dagliga arbete består av. Men det är också med lite tungt hjärta jag börjar hösten. Den svenska och internationella debatten har under sommaren eskalerat på ett obehagligt vis. Det handlar främst om rasism och kvinnors rättigheter men också demokrati.
Det är ett gediget arbete som väntar oss, vi som är vänster, feminister och antirasister, alla vi som kräver ett öppnare Europa präglat av internationell solidaritet istället för nationalism, kvinnofientlighet och rasism.
Sommaren har inneburit motgångar. I Spanien har våldet mot kvinnor eskalerat och aborträtten inskränkts. Amnestys beslut att sätta torskar och hallickars rättigheter i centrum istället för de som utnyttjas i sexindustrin är också ett bakslag. Hur ska man ens kommentera det? Mitt och mina feministiska kollegors arbete för kvinnors rättigheter, för rätten till ett liv fritt från våld – för alla kvinnor – får uppenbarligen klara sig utan Amnesty.
Samtidigt finns många allierade i kampen. Jag ser starka feminister som återtar kampen, jag ser överlevare från prostitution och våld säga stopp och känner mig trygg i att vi inte ska behöva påverkas av Amnestys begränsande kvinnosyn.
I sommar har vi också sett hur EU i förhandlingarna med Grekland gick emot både ekonomers och IMFs rekommendationer. Grekland måste fortsätta med den misslyckade åtstramningspolitiken samtidigt som landet förvägras skuldnedskrivningar. EU:s agerande är dessutom ett demokratiskt haveri. Man säger öppet att man föredrar en teknokratregering framför den av folket valda regeringen. Man är rädd för att vänstern kommer få regeringsinflytande i andra EU-länder såsom Spanien och Irland och därför försöker man krossa den enda vänsterregering som i dag finns i EU.
Allra tyngst är naturligtvis utvecklingen vad gäller flyktingkatastrofen. Konsekvenserna av EU:s murar – både de fysiska och de som befästs i lagparagrafer – är dödliga. Vi behöver ett öppet Europa, ett Europa som tar ett mycket större ansvar för flyktingkatastrofen. Det är vårt ansvar att här och nu vara pragmatiska och fokusera på att söka politiskt framkomliga vägar.
EU domineras i dag av nationalistiska och främlingsfientliga strömningar (när dessa inte är rent ut rasistiska) och klarar inte av att leverera lösningar. Man är istället en del av problemet. Därför meddelar Tyskland att de inte längre tillämpar Dublinförordningen. Därför bör Sverige omgående göra detsamma. Därför bör EU:s finansiering till militarisering och gränsövervakning strypas och omfördelas till att stötta upp alla de länder där den politiska viljan finns att välkomna fler flyktingar. Därför bör FN bjudas in som vägvisare för hur Europa ska hantera flyktingkrisen.
Vänsterpartiets och mitt arbete med de här ödesfrågorna kommer vara outtröttligt. Det är en kamp om människors värde och Europas framtid som vi inte har råd att förlora.
När jag nu går in i mitt andra år är det dessa frågor jag kommer fokusera på. Min bedömning är att de tillsammans med handelsfrågor samt miljö- och klimatfrågorna behöver vänsterns politiska kraft och svar mer än någonsin.
Vi har mycket arbete framför oss – murar att rasera, nationalistiska och kvinnofientliga ideologier att spräcka, dogmatisk åtstramningspolitik och handelspolitik att stoppa. Men trots att det nu är höst så tror jag att det våras för vänstern i Europa – och tillsammans med mina vänsterkollegor i EU-parlamentet kommer jag göra allt för att bryta igenom och definiera ny politik!