Startsida - Nyheter

(O)hälsa- Anna Uddenberg på MEGA FOUNDATION

I Carte Blanche, Anna Uddenbergs skulptur som ställs ut för första gången på MEGA Foundation, sträcker sig en kvinna ut på en trätrall. Hennes kropp är uppåtböjd i yogaposen ”kobran”. Hennes bröst är perfekt rundande liksom hennes skinkor i de åtsittande tajtsen. Jag vet exakt hur den där posen känns, den ”öppnar upp” bröstet, vi har alla tryck över bröstet, vi har det där behovet. Den där posen. Den är perfekt.

Utställningen på MEGA Foundation i Solna är den första i Sverige där flera av Anna Uddenbergs skulpturer ställs ut samtidigt, varav flera är nyproducerade. Hon ställs ut tillsammans med Nicolas Ceccaldi, som ställer ut nyproducerade verk, varav ett flertal målningar med starka färger och den välkända Anonymous-masken, på den nya utställningslokalen precis vid vattnet i Solna Strand, eller Vreten, som det brukade heta. Men jag fastnar för Anna Uddenbergs skulpturer.

De mer eller mindre välmenande råden kommer konstant, inre och yttre hälsa, det är en strid ström av dem, om du inte aktivt blockerar dem. Det är chia-pudding och löpning, ät inte socker för då får du svampinfektion i hela kroppen, det är den nya supersvampen som boostar ditt immunförsvar, det är squat challenge, det finns en app på telefonen, det där den där lodräta linjen på magen, som bara syns om du är riktigt smal och riktigt vältränad, visste du att om du äter ananas så kommer din fitta smaka sötare? Och om du mediterar en liten stund varje dag kommer du att må mycket bättre inuti. Och den inre hälsan avspeglar sig på huden, jag vill bara vara blank och fin och återfuktad. Jag vill inte explodera.


Förverkliga sig själv

Det handlar hela tiden om (o)hälsan, och inte bara det, det handlar verkligen inte bara om att må bra fysiskt, den mentala och den fysiska hälsan hänger ihop och har du verkligen tid att må dåligt? Varför mår du så dåligt? Vi kvinnor har fått alla möjligheter nu, det är bara att förverkliga dig själv. Be the best you can be. Res! Åk till Indien på yogaläger och ja, kanske kan du sova efter det.

Uddenbergs skulptur Lady Unique är en hybrid av kvinna och resväska. Hon vrider sig ut, föds ur väskan, hennes hud är vit och vältränad. Hennes blick döljs av luvan, hon böjs bakåt av sin backpackerryggsäck. Hon har historier att berätta. Hon har sett saker. Hon bara åkte, hon är inte rädd. Hon tar perfekta bilder av solnedgången och hallucinogena droger på stranden men hon snedtrippar aldrig.

Om jag bara vill sitta och röka och äta choklad i en skitig jacka då? Va, vänta, är du galen? Tribal Tramp Stamp #1-5 är figurer tagna från tribaltatueringar, kända som ”tramp stamps” om man har dem tatuerade i svanken. De är tecknet på att du är en sån tjej. Skämtet på alla läppar. Du kan försöka ta bort med laser men… Uppförstorade och förkroppsligade ser de ut som stora vingar, som Ikaros som flög för nära solen, hans vingar smälte. Vi har inte råd att göra sådana misstag, vi får inte snubbla på linan, mållinjen, vi är nästan där, perfektionen är inom absolut räckhåll.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV