Det pågår demonstrationer i Beirut mot sophanteringskrisen och korrupta politiker som vägrat hantera stadens sophämtning under flera månader. Sopor ligger utspridda på gatorna och ruttnar och Beirutbor är arga. Feministiskt Perspektiv talade med feministen Farah Salka i Beirut som själv deltar i protesterna.
Protesterna har växt för varje dag som gått sedan juli. Stora demonstrationer möttes av vattenkanoner, gummikulor och tårgas. Folkrörelsen växer i antal och kräver att de ansvariga avgår. Aktivisterna menar att det är politikerna som stinker och har ruttnat i likhet med soporna som har legat på Beiruts gator i flera veckor.
Demonstrationerna började sedan 17 juli och första september stormade en grupp unga aktivister in i Beiruts miljöministerium och ockuperade byggnaden.
Feministen och antirasisten Farah Salka är en av dem.
– Vi kör och går bokstavligen bland sopor på Beiruts gator och jag överdriver inte. Det är sopor överallt, vid sjukhusingången och i floden. Det har gått två månader nu och folk vill se en lösning. Och när folk började protestera, irriterades etablissemanget och skickade polisen att slå till. Politikerna, parlamentet, allihopa känner sig nu hotade av den växande protesten. För två veckor sedan attackerade polisen en stor fredlig demonstration, så brutalt att vi inte har sett något liknande på länge här.
Farah Salka anser den nya folkrörelsen har vitaliserat det libanesiska samhället och lett till att folk börjar ställa krav med hopp om en bättre framtid. Även om rörelsen startade i relation till sophämtningskrisen tycker Salka att den nu har växt till en proteströrelse mot hela det politiska systemet.
Hur ser du kvinnors roll i dessa dagars av protester i Beirut?
– Kvinnor står i första ledet i allt som händer här och det är inget nytt. Något som vanligtvis inte uppmärksammas i medier.
Libanon har befunnit sig i politisk kris sedan flera år. De växande protesterna i Beirut uppfattas som oroväckande på grund av Lebanons historia av blodiga konflikter och rivaliserande krigsherrar samt landets geopolitiska läge. Libanons premiärminister Tammam Salam har varnat för att det finns mörka krafter som utnyttjar den pågående krisen och utgör ett hot mot landets stabilitet när demonstrationerna blir allt större och våldsammare.
Men Farah Salka anser att makthavarna utnyttjar de verkliga farorna i landet för att kuva alla krav på förändring.